Uutinen

UNCTAD X: RATSIOITA JA MIELENOSOITUKSIA

Timo Kuronen
15.2.2000

Viime perjantaina, juuri kun YK:n pääsihteeri Kofi Annan oli ylistänyt Thaimaan pakolaispolitiikkaa ja Ratchaburin sairaalan kaappausdraaman veretöntä ratkaisua, maan turvallisuuspoliisijoukot iskivät useisiin burmalaisten pakolaisten majapaikkoihin ja heitä auttavien kansalaisjärjestöjen toimitiloihin.

Turvallisuustoimet Bangkokissa ja koko maassa on YK:n kauppa- ja kehityskokous UNCTAD:in vuoksi viety äärimmilleen. Suurimman uhkan nähdään tulevan Burman pakolaisten ja etnisten vähemmistöjen suunnalta - niinpä henkensä vuoksi Thaimaahan Burman sotilasjuntan vainoja pakoon lähteneet ihmiset saavat täälläkin kokea kovia. Kofi Annan kiitti Thaimaan suvaitsevaisuutta burmalaisia pakolaisia kohtaan, mutta häneltä olivat jääneet viimeisimmät uutiset kuulematta.

Ratchaburin muutaman viikon takaisen panttivankidraaman jälkeen kaikki pakolaiskeskukset ja oletetut laittomien pakolaisten majapaikat on ratsattu ja luvatta maahan tulleet on joko karkotettu rajalta tai pistetty säilöön. Bangkokin putkissa on talla hetkellä noin kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin niihin saisi ottaa.

Thaimaalaiset ihmisoikeusjärjestöt, lakiasiantuntijat ja media ovat vaatineet myös puolueetonta tutkintaa Ratchaburin sairaalakaapparien kuolinsyistä. Lukuisten panttivankien kertomusten mukaan useat 10 kaapparista olivat jo antautuneet thaimaalaisille sotilaille ennen kuin heidät ammuttiin. Maan hallitus on kuitenkin kieltänyt tappamisten olleen laittomia. Burman sotilasjuntta iloitsee Thaimaan tiukentuneesta linjasta rajaseudulla asuvia "terroristeja" kohtaan.

Vaikka kuningatar Sirikitille nimetyn UNCTAD-kokouskeskuksen sisään tai edes sen lähelle on ulkopuolisten mahdoton päästä, eivät vartijat arvanneet pehmeiden aseiden vaaraa. Sunnuntaiaamuna jäähyväispuheensa pitänyt Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Michel Camdessus sai kermakakun naamaansa - amerikkalainen aktivisti osti sen kokouspaikan elintarvikekioskista. Kakut poistettiin ymmärrettävästi kioskin valikoimista, sillä UNCTAD:issa nähdään myös Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtaja Mike Moore ja Maailmanpankin esimies James Wolfensohn.

Sillä aikaa kun akkreditoitujen kansalaisjärjestöjen edustajat ovat kokoussaleissa pääosin keskittyneet sivistyneeseen debattiin vapaakaupan puolustajien kanssa, on Bangkokin kaduilla nähty äänekkäitä mielenosoituksia joka päivä. Asialla ovat olleet köyhät, maanviljelijät, opiskelijat, ammattiyhdistysliikkeet, työttömät tekstiilityöntekijät, hiilivoimaloiden vastustajat sekä em. ryhmiä tukevat thaimaalaiset ja ulkomaiset järjestöt. Tyypillinen iskulause kuuluu "WTO, IMF, ADB, WB - Go To Hell!". Kaupunkiin purjehti myös Greenpeacen lippulaiva Rainbow Warrior vaatimaan myrkyistä vapaata Aasiaa. Greenpeacen selitys UNCTTAD-lyhenteelle on "UN Conference on Toxic Trade And Destruction".

Mielenosoittajien kanssa samoihin miesmääriin nousevat mellakkapoliisit ovat päässeet helpolla, sillä mielenilmaisut ovat olleet rauhallisia. Viranomaiset sallivat jopa äänettömät mielenosoitukset aivan kokouspaikan lähellä järjestöjen vedottua kansalaisoikeuksiensa puolesta suoraan UNCTAD:n pääsihteerin Rubens Ricuperoon. Ricupero on saanutkin käydä hakemassa uusia vetoomuskirjeitä kadun varresta päivittäin.