Uutinen

UNCTAD: WTO:n ministerikokousta pusketaan toukokuun lopulle

WTO:n Pascal Lamyn mukaan jäsenmaat voitaisiin kutsua koolle "miniministerikokoukseen" toukokuun lopulla paikoillaan junnanneiden vapaakauppaneuvotteluiden saattamiseksi loppua kohden. Kiirehtiminen huolestuttaa kansalaisjärjestöjä ja kehitysmaita.
Pasi Nokelainen
22.4.2008
PASI NOKELAINEN080422pnokelainen_lamy.jpg
WTO:n Pascal Lamy tapasi Accrassa kansalaisjärjestöjen edustajia. Lamy toimi roolilleen uskollisesti ja yritti luoda uskoa neuvotteluiden etenemiseen.

ACCRA -- Maailman kauppajärjestö WTO:n pääsihteerin Pascal Lamyn mukaan aika saattaisi olla kypsä 20-30 WTO:n jäsenmaan miniministerikokoukselle toukokuun lopussa. Lamy kertoi ajatuksistaan vieraillessaan YK:n kauppa- ja kehityskonferenssi UNCTADin huippukokouksessa Ghanassa maanantaina 21. huhtikuuta.

Kokouksessa käsiteltäisiin vain kolmea kysymystä: maataloustukia sekä maatalous- ja teollisuustuotteiden tariffeja. Neuvottelukierroksen muihin kysymyksiin, kuten palvelukauppaan palattaisiin myöhemmin. Koko kierros eli muutkin neuvottelut olisi kuitenkin tarkoitus saada päätökseen vuoden loppuun mennessä. Myös EU:n kauppakomissaari Peter Mandelsson on toistuvasti vaatinut ministerikokouksen pikaista järjestämistä.

Varsinaisesti kokouksen järjestämisestä päättävät jäsenmaat, ja esimerkiksi Afrikan maat ovat ilmaisseet, etteivät ne ole valmiita ministerikokoukseen. Neuvottelukierroksen tarkoituksena on ollut saada kansainvälinen kauppa palvelemaan paremmin kehitysmaiden intressejä, mutta Accrassa laaditun kansalaisjärjestökannanoton mukaan tavoite ei toteudu nykyisessä esityksessä.

Esityksen mukaan kehitysmaiden pitäisi esimerkiksi leikata maataloustuotteiden tulleja 36 prosenttia, kun edellisellä neuvottelukierroksella sovittiin vain 24 prosentin leikkauksista. Aiemmat tullileikkaukset ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että esimerkiksi vähiten kehittyneisiin maihin on tulvinut tuontiruokaa, joka on syrjäyttänyt maiden omia tuottajia. Tuontiriippuvuuden vuoksi maat ovat myös kärsineet eniten elintarvikkeiden hintakriisistä.

Kansalaisjärjestöjä huolestuttaa myös se, miten ministerikokoukseen osallistuvat maat valitaan ja miten ulkopuolella jäävät maat pääsevät vaikuttamaan neuvotteluihin.

Taustalla turhia kokouksia ja huoli WTO:n asemasta

Pascal Lamyn kokoustamisinnokkuuden taustalla on muun muassa huoli WTO:n asemasta. Siinä missä monenväliset WTO-neuvottelut ovat junnanneet vuosia paikallaan, alueelliset ja kahdenväliset kauppasopimukset ovat lisääntyneet rajusti.

Kehitysmaiden kannalta keskeisistä kauppakysymyksistä, kuten teollisuusmaiden maataloustukien alentamisesta on hierottu sopua vuodesta 2001 alkaen. WTO:n jäsenmaiden kauppaministerit on kutsuttu kaksi kertaa koolle “turhaan": vuonna 2003 Meksikon Cancuniin ja vuonna 2005 Hongkongiin. Kummassakaan kokouksessa ei pystytty sopimaan juuri mistään.

Hongkongin jälkeen kaikkien kauppapolitiikkaa seuraavien huulilla onkin ollut kysymys siitä, milloin ministeritapaamista tohditaan yrittää seuraavan kerran. YK:n kauppa- ja kehityskonferenssi UNCTADin kokouksen käytävillä on liikkunut erilaisia huhuja kokouksen ajankohdasta, jotka vaihtelevat toukokuun 15 päivästä heinäkuulle.

Lisää tietoa aiheesta