Uutinen

UNCTAD: Nigerian öljytulot kasvavat, mutta kansalaisten hyvinvointi ei

Valtion ei tarvitse välittää kansalaistensa hyvinvoinnista niin kauan kuin öljytulot riittävät, arvioi nigerialainen Isaac Osuoka UNCTADin kansalaisjärjestöfoorumissa.
Pasi Nokelainen
18.4.2008

ACCRA -- Huippukallista öljyä ja muita perushyödykkeitä tuottavat etenkin kehitysmaat. Korkeiden hintojen pitäisi siis teoriassa olla hyvä uutinen esimerkiksi Afrikan suurimmalle öljyntuottajamaalle Nigerialle. Tilastojen valossa näin kiistatta onkin, mutta nigerialaisten arkitodellisuudessa se ei näy.

Raakaöljyn tynnyrihinta ylitti aiemmin keväällä maagisena pidetyn 100 dollarin rajan, ja tällä viikolla tynnyrillisestä mustaa kultaa sai pulittaa jo lähes 115 dollaria.

Korkea hinta, Lähi-idän epävakaus ja etenkin Yhdysvaltojen ja Aasian kasvavien talouksien energian saannin turvaaminen ovat kasvattaneet kiinnostusta muun muassa Länsi-Afrikan luonnonvaroja kohtaan.

"Olemme tilanteessa, jossa koko Guinean lahti herättää kansainvälistä kiinnostusta. Ghanasta ja Angolaan ulottuvasta alueesta on tulossa yhtä valtavaa öljy- ja kaasukenttää", totesi johtaja Isaac Osuoka nigerialaisesta Social Action -järjestöstä. Osuoka puhui UNCTADin kansalaisjärjestöfoorumissa Ghanassa 17. huhtikuuta.

Tilastojen mukaan esimerkiksi Nigerialla menee hyvin. "Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan kasvu on nyt todella vahvaa. Kaikkien pitäisi olla tyytyväisiä. Valitettavasti korkeat maailmanmarkkinahinnat eivät ole muuttuneet millään tavalla kansalaisten hyvinvoinniksi", Isaac Osuoka väittää.

Tuotanto- ja valtiorakenne estää hyötyjen jakaantumisen

Perussyyt tilanteeseen ovat Osuokan mukaan Nigerian siirtomaa-ajoilta periytyvä asema kansainvälissä taloudessa ja sitä tukeva valtiorakenne.

Hän muistuttaa, että Nigerian valtio on oikeastaan yhden yrityksen, brittiläisen Royal Nigeria Corporationin, perustama. Itsenäisen Nigerian valtiorakenteet palvelevat edelleen lähinnä perushyödykkeiden mahdollisimman tehokasta vientiä ulkomaille, eivät esimerkiksi kansalaisten tarpeiden takaamista.

"Riippuvuutemme muutaman perushyödykkeen viennistä ulkomaille on tehnyt erittäin vaikeaksi organisoida taloutemme niin, että tuottaisimme sitä, mikä oikeasti sopii omiin tarpeisiimme", Osuoka huokaa.

Nigerian valtion budjetista noin 60 prosentti tulee edelleen öljytuloista, eikä se siksi ole riippuvainen kansalaisistaan.

"Valtio ei välitä, onko kansalaisilla terveydenhuoltoa vai ei, niin kauan kuin Shell, Chevron ja ExxonMobile poraavat öljyä ja valtio kerää tulonsa niiltä", Osuoka sanoo.

Osuoka muistuttaakin, että UNCTADin ja Maailman kauppajärjestö WTO:n kaltaisten kansainvälisten vaikuttamisareenoiden lisäksi kehitysmaiden kansalaisjärjestöjen pitää toimia kotimaissaan ja haastaa niiden hallitukset.

 

Lisää tietoa aiheesta