Uutinen

Unctad: Maailmantalouden kasvu ei riitä kehitystavoitteiden saavuttamiseen

Talous kasvaa lähes kaikkialla, mutta Afrikan köyhissä maissa tahti ei riitä vuosituhattavoitteiden saavuttamiseen. Teollisuusmaissa kasvu puolestaan uhkaa tyrehtyä, todetaan Unctadin vuosittaisessa kauppa- ja kehitysraportissa.
Sanna Jäppinen
4.9.2005

Vuosituhattavoitteiden näkökulmasta YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö Unctadin tuore raportti tarjoaa sekä hyviä että huonoja uutisia. Myönteistä on se, että henkeä kohden mitattuna tulot kasvoivat lähes kaikkialla vuonna 2004. Kasvuvauhti oli keskimäärin lähes neljä prosenttia.

Kuluvana vuonna kasvun on arvioitu olevan keskimäärin noin kolme prosenttia - kehitysmaissa jopa yli viisi prosenttia. Näyttää kuitenkin siltä, että Saharan eteläpuolisessa Afrikassa edes tämä tahti ei ole riittävä vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi.

Kehitysmaiden talouskasvua uhkaa raportin mukaan erityisesti ennätysmäisen kova öljyn hinnannousu. Teollisuusmaihin verrattuna kehitysmaat ovat alttiimpia hinnanmuutoksille, sillä niiden energiankäyttö on tehottomampaa ja taloudet riippuvaisempia öljyä hyödyntävästä teollisuudesta.

Raportin selkeä, mutta hankalasti toteutettava neuvo maailmantalouden epäsuhtien oikaisemiseksi on laman ja talouskasvun hidastumisen välttäminen, niin heikosti haavoittuvissa kehitysmaissa kuin teollisuusmaissakin.

Teollisuusmaiden talouskasvun keskiössä on Yhdysvallat, jonka hiipuvasta tahdista raportti varoittaa. Muut keskeiset talousmahdit, EU ja Japani, eivät luultavasti kykene välittömästi paikkaamaan vajetta, sillä niiden talouden arvioidaan olevan pysähtyneessä tilassa.

Kiinan ja Intian talouskasvu on ollut huimaa, ja ne ovat pystyneet ylläpitämään kasvua jo useita vuosia ja vakauttamaan taloudellisia rakenteitaan. Esimeriksi Latinalaisessa Amerikassakin nähtiin talouskasvun pyrähdyksiä 1980-1990-luvulla, mutta ne jäivät hetkelliseksi, raportti muistuttaa.

Lisää tietoa aiheesta