Uutinen

UNCTAD: Investoinnit kehitysmaihin lisääntyivät 40%

Ulkomaiset investoinnit kehitysmaihin lähtivät viime vuonna uuteen kasvuun kolmen vuoden jälkeen. Aasiaan suuntautuu yli 60 prosenttia kehitysmaiden saamista suorista investoinneista.
Jari Nousiainen
29.9.2005

YK:n kauppa- ja kehityskonferenssi (UNCTAD) on julkaissut uuden raportin kansainvälisistä sijoituksista ja monikansallisista yhtiöistä. Kokonaisuutena sijoitukset eivät lisääntyneet paljoa, mutta investoinnit teollisuusmaihin vähenivät 18 prosenttia, mikä on rahassa lähes yhtä paljon kuin kehitysmaiden sijoitusten 40 prosentin lisäys.

Investoinnit Britanniaan kasvoivat lähes nelinkertaisiksi, minkä ansiosta maa nousi toiseksi sijoituskohteiden listalla. Ensimmäisenä oleva Yhdysvallat kasvatti osuuttaan myös runsaasti. Kiina on listalla kolmantena. Jos Hongkongin osuus laskettaisiin Kiinaan tehtyihin sijoituksiin mukaan, nousisi maa lähes tasoihin Yhdysvaltojen kanssa, kirjoittaa People's Daily.

Kansainvälisten yhtiöiden toiminta ulkomailla on lisännyt sijoituksia kehitysmaihin. Suuryhtiöitä houkuttelee matala palkkataso ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuus. Erityisesti tutkimus- ja kehitysrahoitus virtaa Aasian nouseviin maihin Kiinaan, Intiaan, Thaimaahan ja Singaporeen, kirjoittaa BBC.

Financial Timesin uutisessa todetaan, että UNCTAD moittii Euroopan maista erityisesti Italiaa ja Saksaa, jotka ovat jääneet sijoituksissa jälkeen heikon talouskasvun ja kankeiden työmarkkinoiden vuoksi. Britannia ja Ranska ovat raportin mukaan pärjänneet hienosti.

Lisää tietoa aiheesta