Uutinen

UNCTAD: Elpyminen on vain kupla

Kauppaa ja kehitystä seuraava UNCTAD varoittaa, ettei talouskriisin tunnelissa vielä näy valoa. Järjestön mukaan olisi tärkeää saada spekulaatio aisoihin.
Esa Salminen
14.9.2009

YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTADin (United Nations Conference on Trade and Development) vuotuinen kaupan ja kehityksen raportti maalaa synkkää kuvaa markkinatalouden tilasta.

Järjestön näkemyksen mukaan vuoden 2009 alkupuolen talouden mittareiden nousu on todennäköisesti vain väliaikainen hypähdys, joka johtuu siitä, että eri tuotteiden maailmanmarkkinahinnat vajosivat liioitellun alas kriisin alkuaikoina.

Elpymisen merkit eivät kerro makroekonomisesta vahvistumisesta, vaan uudelleen heränneestä finanssimarkkinoiden riskiruokahalusta. Siksi merkit voivat kääntyä laskuunkin hyvin nopeasti, järjestö kirjoittaa.

"Pankit on pelastettu veronmaksajien rahoilla". Sanoi UNCTADin pääekonomisti Heiner Flassbeck brittilehti Guardianin haastattelussa. "Nyt ne ovat palaamassa siihen kasinotyyliseen spekulointiin, joka meidät alun perin vei ongelmiin."

Reaalitalouden heikot voitot, yli-investoinnit kiinteistösektoriin ja kasvava työttömyys rajoittavat raportin näkemyksen mukaan yksityistä kuluttamista ja sijoittamista vielä kauan. Koska kriisi on luonteeltaan maailmanlaajuinen, ei ulkomaanvientiin tukeutuminen tarjoa helppoa ulospääsyä, sillä kaupan kiihtyminen vaatisi sitä, että kuluttaminen jossain päin maailmaa kasvaisi.

"Keinottelu kuriin"

UNCTAD ei ole kriisin valossa vakuuttunut siitä, että kehitysmaiden kannattaisi ylipäänsä integroitua maailman finanssimarkkinoihin. Sen mukaan on kyseenalaista kannattaako enää uskoa siihen vanhaan reseptiin, että maiden välillä virtaavien yksityisten rahavirtojen esteiden poistaminen on paras tie talouden kehittymiseen.

"Vaikka yleisesti myönnetään, että finanssimarkkinat ovat tämän kriisin taustalla, yllättävän vähän kiinnitetään huomiota globaalien finanssien hallintaan, erityisesti spekulatiivisiin rahavirtoihin", raportissa todetaan.

Enemmän on keskitytty parantamaan kansallisia säännöksiä ja valvomaan strategisesti tärkeitä finanssipelureita, UNCTAD kirjoittaa.

"Nämä ovat tärkeitä asioita, mutta kriisi tukee myös sitä ajattelua, että globaalia finanssisääntelyä tulisi uudistaa perusteellisemmin, jotta kaupalliset ja rahoitusmarkkinasuhteet vakautuisivat ja potentiaali saada tuottoja rahansiirtojen keinottelulla vähenisi."

Lisää tietoa aiheesta