Uutinen

UM:n seminaari: Kehityskasvatusta tarvitaan todellisuuksien siirtoon

Ulkoministeriön suunnitelmien mukaan järjestöt voisivat vuonna 2008 alkaa toteuttaa monivuotisia kehityskasvatushankkeita. Ministeriössä toivotaan, että suuret hankkeet voivat pidemmällä tähtäimellä taata kestävät resurssit kehitysyhteistyölle.
Esa Salminen
6.4.2006
Christian Sundgren (Kuva: Esa Salminen) "Meillä on hienot Aasiaan-kampanjat ja Maailma kylässä -festivaalit. Mutta voimme tehdä vieläkin enemmän, eiks ni?" Christian Sundgren kannusti järjestöjä.

"Ilman laajaa ymmärrystä kehityskysymyksistä emme ikinä pääse 0,7 prosentin tavoitteeseen", ohjasti ulkoministeriön viestintä- ja kulttuuriosaston apulaisosastopäällikkö Christian Sundgren ministeriön kansalaisjärjestöseminaarissa 6. huhtikuuta.

Viimeaikaiset mielipidemittaukset ja evaluaatiot ovat saaneet ulkoministeriön pohtimaan pikaisia uudistuksia kansalaisjärjestöjen tiedotustukeen. Tänä vuonna hakuilmoitukset julkistetaan jo toukokuun puolivälissä, mutta kriteerit ja hakuaika pysyvät ennallaan. Ensi vuodelle Sundgren toivoo suurta muutosta. Lopulliset suunnitelmat voidaan kuitenkin kirjoittaa kiveen vasta työn alla olevan kehitysyhteistyön kansalaisjärjestölinjauksen valmistuttua.

Uusissa hakukriteereissä korostuisivat alustavien suunnitelmien mukaan järjestöjen välinen temaattinen ja alueellinen yhteistyö sekä kirjavampi joukko toimijoita. "Pitää miettiä, miten saamme mukaan sellaisia, jotka eivät ole juuri tehneet kehitysyhteistyötä", Sundgren kannusti. Tällaisia tahoja voisivat olla esimerkiksi nuoret, eläkeläiset, kunnat ja maahanmuuttajat.

"Eivät tällaiset suunnitelmat toteudu noin vain", Sundgren sanoi. "Toki meidän pitää olla valmiita rahoittamaan valmistelua ja suunnittelua matkoineen sekä hankkeiden arviointia." Näin suomalaisjärjestöjen kumppanien tietotaito voitaisiin myös saada entistä tiiviimmin osaksi kehityskasvatusta Suomessa.

Uudistus vaatii rahaa ja henkilöresursseja

Yksi isoimmista uudistuksista olisi Sundgrenin maalailemien kehityskasvatushankkeiden monivuotisuus. "Meidän on varattava tarpeeksi rahaa, jotta vuonna 2008 voitaisiin aloittaa hankkeita, jotka voisivat kestää joitain vuosia."

Viestintä- ja kulttuuriosasto hallinnoisi mallin mukaan kehityskasvatushankkeita. Järjestöjen hankkeisiin liittyvälle tiedotukselle varattaisiin resursseja hanketuen puolella, jota hallinnoi kansalaisjärjestöyksikkö.

Sundgrenin esittelemän mallin takana on ulkoministeriön kehityspoliittinen johtoryhmä. "Keskustelimme näistä tarpeista viime viikolla, ja kaikki näkevät tarpeen tehokkaammalle ja laajemmalle kansainvälisyyskasvatukselle", Sundgren vakuutti.

Hänen mukaansa ministeriössä tiedostetaan myös se, että uudistus tulee vaatimaan sekä rahallisia että henkilöresursseja. Tarkoitus on aloittaa varovasti: maalailujen mukaan uudentyyppistä tukea voisi vuonna 2008 saada viidestä kymmeneen hanketta.

Järjestöjen tiedotusosaamista parannettava

Suomen OneWorld -portaaliyhdistyksen koordinaattori Timo Mielonen muistutti, että ratkaisu kansainvälisyyskasvatukseen ei löydy yksin kehitysmaiden asukkaiden kouluvierailuista. "Tarvitaan yhä enemmän tulkkeja, jotka osaavat kääntää etelän todellisuuden suomalaisille ymmärrettävään muotoon", Mielonen huomautti. "Toimittajien kouluttaminen kehityskysymyksissä tukisi nimenomaan tällaista todellisuuksien siirtoa."

Sundgren myönsi toimittajien kouluttamisen tärkeyden ja huomautti, että myös järjestöjen kyvyissä on kehittämisen varaa. "Tarvitaan kunnon tiedotusosaamista, että viestit saadaan mediassa kunnolla läpi."

Sundgren toivoo, että laajat hankkeet voivat tarjota kokonaisvaltaisen kuvan köyhien maiden todellisuudesta. "Ei ole juuri hyötyä kertoa lapsille koulussa, kuinka apua etelään pitää lisätä, jos kotona vanhemmat ovat jääneet työttömiksi siksi, että jonkun firman työpaikat ovat siirtyneet sinne samaiseen etelään", Sundgren pohti.

Seuraava tilaisuus keskustella tiedotustuen uudistuksesta tarjoutuu järjestöille 3.-4. heinäkuuta Kehys ry:n ja Concordin kansainvälisyyskasvatusseminaarin yhteydessä Helsingissä. Ulkoministeriö järjestää Sundgrenin mukaan aiheesta järjestöseminaariin syksyllä.

Lisää tietoa aiheesta