Uutinen

UM toivoo avointa keskustelua kansalaisjärjestölinjauksesta

Ulkoministeriön kansalaisjärjestöseminaari valotti valmisteilla olevan järjestölinjauksen pääkohtia. Ministeri Väyrynen kannusti järjestöjä antamaan siitä aktiivista palautetta.
Mia Jokiniva
5.11.2009
ESA SALMINEN Salmimies ja Väyrynen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Väyrynen puhui järjestöille 4. marraskuuta. Vieressä kansalaisjärjestöyksikön päällikkö Okko-Pekka Salmimies.

"Uuden kansalaisjärjestölinjauksen on tarkoitus huolehtia siitä, että kansalaisjärjestöjen työ täyttää mahdollisimman tuloksellisesti tehtävänsä osana Suomen kehityspolitiikkaa", perusteli ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen uuden linjauksen käynnistämistä ulkoministeriön isännöimässä kansalaisjärjestöseminaarissa keskiviikkona.

Väyrynen kertoi linjauksen uudistamisen tarpeen ilmenneen, kun haku ulkoministeriön kumppanuusjärjestöjen mahdolliseksi lisäämiseksi käynnistettiin alkuvuodesta. Lopulta kumppanuusstatus myönnettiin vain yhdelle uudelle järjestölle (Fidida). Väyrysen mukaan samalla huomattiin, että tarvittaisiin uutta linjausta, joka käsittelisi uusien kumppanuuksien perusteita ja vaikutuksia muuhun kehitysyhteistyöhön paremmin.

Väyrynen selvitti, että uudessa linjauksessa tarkastellaan kumppanuusjärjestöprosessin lisäksi periaatteellisesti myös sitä, onko kansalaisjärjestöhankkeisiin liittyvä päätöksentekojärjestelmä tarpeellista ulkoistaa.

Verkkokysely järjestöille

Ministeriö on avannut järjestöille suunnatun verkkokyselyn, jossa tiedustellaan järjestöjen työn periaatteita ja valmiuksia. Väyrysen mukaan myös kyselyn ulkopuoliset evästykset asiasta ovat tervetulleita. Verkkokysely on avoinna 30. marraskuuta 2009 asti.

"Tarkoituksena on, että järjestöt ovat aktiivisesti mukana linjauksessa. Kunhan joku luonnos on olemassa, sitä käsitellään yhdessä järjestöjen kanssa. Toivon, että järjestöt eivät lähtisi työhön siitä, että mitään ei saisi muuttaa, vaan siitä, että yhdessä keskustelisimme siitä, mikä olisi hyvä tulevaisuus tälle koko kentälle", ministeri sanoi.

Rahoituksella on reunaehdot

Väyrynen kertoi, että raha-asiainvaliokunnassa käsitellään kuluvalla viikolla suurien kumppanuusjärjestöjen rahoituspäätökset. Myös pienempien järjestöjen rahoitusasiat ovat esillä yhtä aikaa. Ministeri muistutti järjestöväkeä siitä, että rahoituspäätöksiin liitetään myös reunaehto, jonka mukaan valtionavustukset jaetaan vuosille 2010-2012, mutta niin, että maksatukset tapahtuvat vuosi kerrallaan.

"Päätökset annetaan ehdollisina eli siten, että ministeriö varaa itselleen mahdollisuuden tarkistaa vuosittain avustuspäätöksen tarkoituksenmukaisuuden, jos kansalaisjärjestölinjauksen toimeenpano tai avustuksen käytölle asetetut tavoitteet sitä yleisesti edellyttävät", hän kertasi.

Palautetta ja perusteltua kritiikkiä

Puheenvuoronsa lopuksi Väyrynen toivoi, että järjestöjen ja ulkoministeriön väillä käydään uudesta linjauksesta avointa keskustelua.

"Aina välillä julkisuudessa sanotaan, että kansalaisjärjestöt arvostelevat ministeriön linjauksia ja toimintaa. Mutta näissä tapaamisissa olemme olleet hyvin yhtä mieltä asioista, eikä mitään säröjä ole tullut esiin. Perusteltua kritiikkiä kuulen mielelläni kaiken joukon kuullen", ministeri kannusti yleisöä.

Lisää tietoa aiheesta