Uutinen

Ulkoministeri Tuomiojan tuki Kepan vaalikampanjalle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp) antoi tukensa Kepan kampanjalle saada Suomen maaliskuussa valittava hallitus nostamaan kehitysyhteistyömäärärahat 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Mika Railo
29.11.2002

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja Kepan syyskokouksessa 29.11 2002- Kuva Eija Palosuo

"Omalta osaltani yhdyn asettamiinne tavoitteisiin, että hallitusohjelmaan kirjataan selkeä ohjelma kehitysyhteistyömäärärahojen nostamisesta 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja että ne saadaan entistä paremmin ja viisaammin käytettyä", sanoi ministeri Tuomioja Kepan syyskokouksessa perjantaina.

Yhtenä keinona kehitysyhteistyön laadun nostamiseksi Tuomioja mainitsi avun suuntamisen niin sanottuihin vähiten kehittyneisiin maihin. YK:n suosituksen mukaan kehitysyhteistyövaroista vähintään 0,15 prosenttia BKT:stä pitäisi suunnata näihin maihin. Virallisista sitoumuksistaan huolimatta esimerkiksi Suomi ei ole pysynyt tässä tavoitteessa.

Tuomioja kannatti myös muita Kepan vaalityössä esillä pitämiä tavoitteita: YK:n aseman vahvistamista ja kehitysmaiden asemaa tukevan kaupan kansainvälisiä sääntöjä. "Viisasta olisi myös sitoutua hallitusohjelmassa niin kansainvälisen kaupan sääntöjen muuttamiseen entistä oikeudenmukaisemmiksi ja kehitysmaiden erityisaseman huomioiviksi kuin globaalin demokratian kehittämiseen vahvistamalla YK:n roolia
keskeisenä päätöksentekofoorumina", sanoi Tuomioja.

"Ulkoministerin tuki toiminnallemme on tervetullut. Pyrimme saamaan globaalit kysymykset keskeisesti esille vaalikeskustelussa. Lopullinen tavoite on tietysti maaliskuussa kirjoitettava uusi hallitusohjelma, jossa on oltava konkreettinen sitoutuminen YK:n suosittamaan 0,7 prosenttiin", kommentoi Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman ministerin puhetta.

Puheenjohtajisto jatkaaSyyskokous valitsi Kepalle uuden hallituksen ja puheenjohtajiston. Puheenjohtajina jatkavat europarlamentaarikko Heidi Hautala (pj), Terhi Mäkynen Suomen Unifemistä (1. varapj) ja Harri Hakola Fida Internationalista (2. varapj).

Syyskokous hyväksyi myös ensimmäisessä käsittelyssä sääntömuutosesityksen, jonka mukaan hallituksen toimikausi olisi vuodesta 2004 lähtien kaksivuotinen.

Kepan eduskuntavaalisivut

Kepan hallituksen uusi kokoonpano

Tuomiojan Kepan syyskokouksessa pitämä puhe kokonaisuudessaan