Uutinen

Ugandan oppositiojohtaja määrätty vapautettavaksi takuita vastaan

Ugandan korkein määräsi laittomasti pidätettynä olevan oppositiojohtajan vapautettavaksi välittömästi takuita vastaan. Avunantajat ovat arvostelleet Ugandan demokratiavajetta ja leikanneet suoraa budjettitukeaan maalle.
Sanna Jäppinen
2.1.2006

Kizza Besigye, Ugandan The Forum for Democratic Change -oppositiopuolueen johtaja ja istuvan presidentin tärkein haastaja helmikuisissa vaaleissa, on ollut pidätettynä marraskuusta lähtien. Häntä syytetään maanpetoksesta, terrorismista, raiskauksesta ja laittomien aseiden hallussapidosta.

Ugandan korkein oikeus määräsi Besigyen vapautettavaksi välittömästi. Pidätysaikaa on jatkettu vetoamalla terrorismisyytteisiin, mutta oikeus totesi ne tekaistuiksi, uutisoi BBC. Oppositiojohtaja olisi päästävä normaalisti vapaaksi takuita vastaan.

BBC:n mukaan on kuitenkin mahdollista, että armeija pidättää Besigyen uudestaan, sillä armeijan tuomioistuin on todennut, ettei se ole korkeimman oikeuden alainen.

Avunantajat ovat viime kuukausina kritisoineet presidentti Yoweri Musevenin hallinnon epädemokraattista toimintaa helmikuussa pidettävien vaalien alla. Britannia, Irlanti, Hollanti, Norja ja Ruotsi ovat jo ilmoittaneet leikkaavansa suoraa budjettitukeaan maalle.

Lisää tietoa aiheesta