Mielenosoittaja Etelä-Afrikan Cape Town Pride -kulkueessa keväällä 2014.
Kuva:
Samantha Marx
Wikimedia Commons
Uutinen

Ugandan kyseenalainen homolaki kumottiin

Tuomioistuimen mukaan laki ei saanut riittävästi ääniä puolelleen, vaikka tulikin hyväksytyksi.
Jukka Aronen
4.8.2014

Ugandan perustuslakituomioistuin on mitätöinyt maassa viime helmikuussa säädetyn homovastaisen lain. Tuomioistuimen mukaan laki hyväksyttiin parlamentissa ilman riittävää enemmistöä, ja se on siksi mitätön.

Kiistanalaisesta laista teki valituksen ylempään oikeusasteeseen kymmenen hengen ryhmä, joka koostuu tutkijoista, journalisteista, poliitikoista, ihmisoikeusaktivisteista ja järjestöjen edustajista.

Yksi ryhmän jäsenistä, journalisti Andrew Mwenda, kertoi AFP:n uutistoimistolle, että "perustuslakituomioistuin on lyönyt taantumuksellisen anti-homolain lyttyyn, ja laki on nyt kuollut kuin kivi".

Homous oli Ugandassa jo aiemmin kielletty, mutta uuden lain myötä "törkeistä" homoseksuaalisista teoista määrättiin elinkautinen vankeusrangaistus. Samalla kriminalisoitiin myös esimerkiksi "homoseksuaalisuuden edistäminen".

Yhdysvallat, Norja, Ruotsi, Hollanti ja Tanska ehtivät jo leikata Ugandalle suuntaamiaan kehitysyhteistyövaroja.

Ugandan hallituksen tiedottaja Ofwono Opondo kertoi BBC:n mukaan, että hallitus odottaa yhä oikeusministerin mielipidettä siitä, pitäisikö tuomioistuimen päätös kiistää.

Opondo lisäsi kuitenkin samaan hengenvetoon päätöksen osoittavan, että Ugandan demokratia toimii ja että avunantajat voivat nyt palauttaa leikkaamansa avun.