Uutinen

Ugandalta leikataan kehitysapua demokratiavajeen takia

Britannia, Irlanti, Hollanti, Norja ja Ruotsi ovat ilmoittaneet leikkaavansa suoraa budjettitukeaan Ugandalle, koska ne ovat huolissaan demokratiavajeesta helmikuussa pidettävien vaalien alla.
Sanna Jäppinen
23.12.2005

"Olen huolissani Ugandan viimeaikaisesta kehityksestä, ja olen päättänyt leikata 15 miljoonaa puntaa (noin 22 miljoonaa euroa) tälle vuodelle kaavaillusta budjettituesta ja lykätä päätöstä vielä viiden miljoonan punnan lisäleikkauksista vaalien jälkeen", totesi Britannian kehitysministeri Hilary Benn 20. joulukuuta YK:n IRIN-uutistoimiston mukaan.

Britannia ohjaa budjettitukeen varatut rahat YK:n avustustöihin Pohjois-Ugandan kriisialueelle, jossa lähes 20 vuotta kestänyt sissiryhmän terrorismi on vaatinut veronsa.

Britannia on Ugandan suurin avunantaja, vuositasolla koko budjettitukipotti on noin 50 miljoonaa puntaa eli noin 73 miljoonaa euroa. Ugandan hallituksen tuloista lähes puolet tulee budjettitukena avunantajilta. Britannian ohella budjettitukensa leikkauksista ovat ilmoittaneet Irlanti, Hollanti, Norja ja Ruotsi.

Avunantajat kritisoivat presidentti Yoweri Musevenin hallinnon epädemokraattista toimintaa helmikuussa  2006 pidettävien vaalien alla. Erityishuomio on Forum for Democratic Change -oppositiopuolueen johtajan Kizza Besigyen pidättämisessä.

Ugandaa 19 vuotta hallinneen Musevenin päähaastajana pidettyä Besigyetä syytetään maanpetoksesta, terrorismista, raiskauksesta ja laittomien aseiden hallussapidosta. Besigye kiistää syytteet, IRIN kirjoittaa.

Ugandan hallitusta on pidätykseen liittyen arvosteltu myös puutteista oikeuslaitoksen itsenäisyyden, lehdistönvapauden ja kokoontumisvapauden toteutumisessa.

Ugandan hallitus totesi omassa lausunnossaan, että se uskoo nyt esille nousseiden ongelmien ratkeavan sekä Ugandaa että avunantajia tyydyttävällä tavalla ja yhteistyön jatkuvan, todetaan ugandalaisen New Visionin uutisessa.

IRINin mukaan Ugandan hallitus pysyy kannassaan, että helmikuiset vaalit ovat avoimet ja oikeudenmukaiset. Avunantajayhteisö on hallituksen mielestä "joutunut oppositiopropagandan uhriksi".

Hallituksen edustajan mukaan Kizza Besigye on rikkonut lakia, eivätkä puoluejohtajuus ja presidenttiehdokkuus saa estää häntä vastaamasta teoistaan. Hallitus lupaa kuitenkin taata Besigyelle oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin, New Vision kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta