Uutinen

Tyynenmeren kauppakokous alkoi Bangkokissa

Bangkokissa järjestettävä APEC-huippukokous pohtii kaupan vapauttamista Cancunin tuloksen jälkeen. Isäntämaa on käyttänyt kymmeniä miljoonia euroja katukuvan siistimiseen – monien vihastukseksi.
Timo Kuronen
16.10.2003

BANGKOK -- Aasian ja Tyynenmeren maiden taloudellisen yhteistyön neuvoston (APEC) valtionpäämiestason kokous järjestetään Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa 20.-21. lokakuuta. Yhteiselle illalliselle ja valokuvaan asettuvat muun muassa Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan presidentit, Japanin ja Australian pääministerit sekä 16 muun maan johtajat.

Vaikka kaikki kokousjärjestelyt painottuvat valtionpäämiesten tapaamisen onnistumiseen, varsinaiset neuvottelut Tyynenmeren alueen kaupan vapauttamisesta käydään kauppa- ja ulkoministeritasolla jo tulevan viikonlopun aikana.

Isäntämaa Thaimaa haluaa, että kaikki alueen maiden välistä kauppaa hidastavat tariffit ja tullit poistettaisiin vuoteen 2015 mennessä. Vuonna 1994 APEC-kokouksessa Indonesian Bogorissa jäsenmaat sopivat, että alueen kehittyneet maat poistavat kaupan esteet vuoteen 2010 ja kehittyvät maat vuoteen 2020 mennessä.

Maailman kauppajärjestö WTO:n kariutuneet neuvottelut Meksikon Cancunissa ovat antaneet uutta vauhtia kahdenvälisille ja alueellisille vapaakauppaneuvotteluille. Thaimaan kauppaministerin Adisai Bodharamikin mukaan Thaimaa neuvottelee APEC:n lisäksi kahdenvälisistä kauppasopimuksista muun muassa Yhdysvaltain, Intian, Japanin, Kiinan ja Australian kanssa. Myös Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö ASEAN päätti vastikään yhteisen talousalueen perustamisesta vuoteen 2020 mennessä.

Omat ongelmat piiloonThaimaa on luvannut tarjota kokousvieraille unohtumattoman elämyksen. Maan hallitus on käyttänyt useita kymmeniä miljoonia euroja kokouspaikkojen koristeluun, juhliin ja Bangkokin katukuvan siistimiseen. Kansaa on koulutettu olemaan hyviä ja hymyileviä isäntiä.

Osa kaupungin kaunistamishankkeista on saanut osakseen kritiikkiä. Sadan kilometrin päässä olevat prachinburilaiset nousivat vastarintaan, kun tuhannet Bangkokin kulkukoirat päätettiin sijoittaa maakuntaan. Muun muassa Yhdysvaltain lähetystö syytti Thaimaata ylilyönnistä, kun toistasataa kamputsealaista kerjäläistä, osa lapsia, lähetettiin takaisin valtakunnan rajalle.

Katukauppiaat, kerjäläiset ja pienet katukeittiöt on asetettu pannaan kaupungin keskustassa ja valtiovieraiden kulkureittien varrella. Näiden pienyrittäjien tulonmenetyksiä ei olla luvattu korvata. Bangkokilainen senaattori Chirmsak Phimtong varoitti, että yli puoli kilometriä pitkä kangasjuliste, joka estää vieraita näkemästä keskustan slummialuetta, voi aiheuttaa ihastuksen sijasta vihastusta ulkomaalaisten lehtimiesten parissa.

Pääministeri Thaksin Shinawatran ja kansalaisjärjestöjen kädenvääntö on jatkunut myös APEC:in myötä. Thaksin on varoittanut, että ne järjestöt, jotka osoittavat mieltään kokouksen aikana, joutuvat hallituksen mustalle listalle pitkäksi aikaa. Hallitus on myös korostanut, että Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit ovat Thaimaan kuninkaan vieraina, joten mielenilmaukset eivät ole mahdollisia.