Uutinen

Tutkimus: Vesi ja vessa ensisijaista apua

Maailman vesi- ja vessaongelmien ratkaisussa päästäisiin pitkälle jo sillä summalla, mikä Euroopassa käytetään vuosittain pullovesiin.
Stephen Leahy
27.10.2008

IPS -- Monilla maailman köyhimmistä alueista on nyt toimiva kännykkäverkko, mutta ei puhdasta juomavettä tai vessoja.

Asiantuntijat eivät ole valistaneet kansoja ja päättäjiä riittävästi puutteellisten saniteettiolojen seurauksista, arvioi Kanadassa toimivan YK-yliopiston (UNU) vesi-, ympäristö- ja terveysverkostoa johtava Zafar Adeel.

Verkoston tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan käymälä ja puhdas vesi auttaisivat köyhyyden ja sairauksien torjunnassa paremmin kuin mikään muu. Tuottavuus paranisi, terveyskulut laskisivat ja yrittämisen mahdollisuudet lisääntyisivät.

Adeelin mukaan jokainen sanitaatioon sijoitettu euro poikii 8-10 euroa kustannusten vähenemisenä ja tuottavuuden kasvuna.

Hänestä sekä kehitysmaat että niiden auttajat ratkovatkin ongelmia väärästä päästä. Esimerkiksi Bill Gatesin säätiö yrittää kehittää kolerarokotetta, vaikka puhdas vesi ja vessa tarjoaisivat helpoimman ratkaisun.

"Sillä tavalla teollisuusmaat pysäyttivät koleran, mutta tätä yhteyttä ei nyt nähdä", Adeel sanoo.

Syvenevä kierre

Liki 900 miljoonaa ihmistä on vailla puhdasta vettä, ja käymälä puuttuu 2,5 miljardilta.

Vessojen pystyttäminen joka kylään ei tulisi edes kalliiksi, mutta se viipyy, koska veden ja sairauksien yhteys ei ole selvä, UNUn tutkija Corinne Wallace muistuttaa.

Vuonna 2002 likainen vesi ja huono hygienia tappoivat yli 3,5 miljoonaa ihmistä. Miljardit sairastuvat vuosittain ripuleihin, joista 94 prosenttia olisi vältettävissä.

Sairaudet pahentavat köyhyyttä, ja köyhyys taas altistaa sairauksille. Koulutuksen puute pitää kierrettä yllä, UNU muistuttaa.

Parhaillaan vietetään YK:n julistamaa sanitaation vuotta, mutta aihe on silti yhä vaikeasti lähestyttävä tabu. Adeelin mukaan alan ongelmien kartoittaminenkin on vasta aloitettu Mekongjoen suistossa Kaakkois-Aasiassa.

Maailman vesi- ja vessaongelmien ratkaisu vaatisi 9-15 miljardia euroa vuodessa. Euroopassa kulutetaan pullovesiin vuodessa 9 miljardia euroa, vaikka vesihuolto toimii.