Uutinen

Tutkimus: Logistiikka ratkaisee maailmankaupassa

Toimiva logistiikka on äärimmäisen tärkeää kehitysmaiden taloudellisen kilpailukyvyn ja samalla köyhyyden vähentämisen kannalta, arvioidaan Maailmanpankin tutkimuksessa.
Sanna Jäppinen
9.11.2007

"Valmius kytkeytyä maailmanmarkkinoihin on nopeasti tullut avaintekijäksi maiden kyvyssä kilpailla, kasvaa, houkutella investointeja, luoda työpaikkoja ja vähentää köyhyyttä", Maailmanpankin apulaispääjohtaja Danny Leipziger toteaa.

Arviot perustuvat pankin tuoreeseen tutkimukseen "Connecting to Compete: Trade Logistics in the Global Economy", jossa verrataan maiden logistiikan toimivuutta LPI-indeksin (Logistics Performance Index) avulla. Indeksissä on huomioitu tullikäytännöt, logistiikkakulut, infrastruktuurin taso, valmius seurata tavaralähetysten reittiä, rahdin määränpäähän saattamiseen kuluva aika sekä maan logistiikkateollisuuden taso.

Ykkösenä LPI-indeksillä mitattuna on Singapore ja hännänhuippuina köyhät, vailla meriyhteyttä olevat Keski-Aasian ja Afrikan maat. Maailman seitsemän vaurainta maata - Saksa, Japani, Britannia, Kanada, Yhdysvallat, Ranska ja Italia - sijoittuvat 22:n joukkoon 150 maan vertailussa. Suomi on sijalla 15.

Ne kehitysmaat, joissa kansainvälinen kaupankäynti on ollut maan talouden kannalta keskeistä, ovat pärjänneet LPI-vertailussa paremmin kuin muut saman tulotason maat. Esimerkkejä hyvin logistiikan hoitaneista maista ovat Afrikan ykkönen Etelä-Afrikka (24.), Malesia (27.), Kiina (30.). Thaimaa (31.), Intia (39.) sekä Vietnam (53.).

"Tämän päivän globalisoituneessa maailmassa maat voivat joko voittaa tai hävitä logistiikan ansiosta. Vaikka esimerkiksi tullijärjestelmä toimisi erittäin hyvin, vaikuttaa yksikin hankintaketjun heikko lenkki vakavasti maan taloudelliseen tulokseen", Maailmanpankissa kauppa-asioista vastaava johtaja Uri Dadush sanoo.

Tutkimuksessa muistutetaan, että logistiikan kohentaminen on kytköksissä yleiseen hallinnolliseen ja institutionaaliseen kehitykseen. Esimerkiksi lahjusten kerääminen on harvinaista LPI-indeksin 30 kärkimaassa, mutta heikommin sijoittuneissa maissa 50 prosenttia vastanneista oli joutunut maksamaan lahjuksia.

Lisää tietoa aiheesta