Uutinen

Tutkimus: Latinalaisamerikkalaiset tyytymättömiä demokratian toteutumiseen

Vain kolmannes latinalaisamerikkalaisista on tyytyväisiä siihen, miten demokratia toteutuu - 70 prosenttia pitää demokratiaa kuitenkin parhaana hallintomuotona, kertoo Latinobarómetro-mielipidetutkimus.
Sanna Jäppinen
31.10.2005

Viime vuosina usean Latinalaisen Amerikan maan talous on kasvanut vauhdilla ja hallitukset ovat käyttäneet yhä aiempaa enemmän varoja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi. 18 maassa toteutettu, yli 400 miljoonaa ihmistä edustava Latinobarómetro-mielipidetutkimus kertoo, että demokratian toteutumiseen on kuitenkin tyytyväinen vain joka kolmas, uutisoi The Economist.

Chileläinen Latinobarómetro-järjestö on tutkinut Latinalaisen Amerikan yleistä mielipidettä jo kymmenen vuoden ajan. Tutkimuksissa on näkynyt aikanaan demokratian ja vapaakaupan synnyttämä into, jota joissain maissa hyvinkin syvä lama 1990-luvun lopulla laannutti. Sen jälkeen koitti vasemmalle kallelleen olevien hallitusten aikana ja viime aikoina on taas nähty vahva taloudellinen elpyminen.

"Silmiinpistävää on, että tästä vuoristoradasta huolimatta mielipiteet ovat pysyneet pinnan alla vakaina", toteaa Latinobarómetron johtaja Marta Lagos The Economistissa.

Uusimmassa tutkimuksessa vain kolmannes latinalaisamerikkalaista on tyytyväisiä siihen, miten demokratia toteutuu, mutta 70 prosenttia on kuitenkin vakuuttunut demokratiasta parhaana hallitonmuotona - 62 prosenttia sanoo, ettei missään olosuhteissa tukisi sotilasvallankaappausta. Suurin osa väestöstä sijoittaa itsensä poliittiseen keskustaan.

Tutkimuksessa on mitattu myös mielipiteitä maanosan johtajista. Suosituin näyttää olevan Brasilian presidentti Lula da Silva. Myös Venezuelan presidentti Hugo Chávez kerää suosiota, mutta tutkimuksen mukaan Chávezin kannatus ei ole levinnyt Venezuelan ulkopuolella yhtä vahvasti kuin yleensä on luultu, The Economistissa analysoidaan.

Lisää tietoa aiheesta