Uutinen

Tutkimus: Lääkkeet eivät yksin hillitse hiv/aidsia kehitysmaissa

Uuden tutkimuksen mukaan lääkkeiden parempi saatavuus ei yksin riitä hi-viruksen aiheuttaman epidemian vastaiseen kamppailuun, vaan ainoastaan lääkkeiden varaan perustuvat kampanjat voivat jopa lisätä tartuntojen määrää.
Janne Hukka
28.3.2006

Britannialaisen tutkimusryhmän mukaan esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO:n odotukset siitä, että tehokkaiden antiretroviraalisten lääkkeiden parempi saatavuus hillitsisi hiv/aids-epidemiaa kehitysmaissa saattavat olla turhan optimistisia.

Ryhmän johtopäätökset perustuvat siihen, että köyhimpien maiden hiv/aids-potilaat diagnosoidaan yleensä paljon myöhemmin kuin teollisuusmaissa, Digital Journal kirjoittaa.

Myöhäinen diagnoosi, heikko ruokavalio ja vähäinen taudin etenemisen seuranta vaikuttavat lääkkeiden tehokkuuteen. Monilla kehitysmaiden potilailla ei myöskään ole mahdollisuutta ottaa lääkitystä säännöllisesti.

Tutkijoiden mukaan aiemmin tehdyllä diagnoosilla voi kuitenkin olla myös kielteisiä vaikutuksia epidemian leviämiseen. Vaikka lääkehoidon aikainen aloittaminen voikin huomattavasti vähentää taudinkantajan virusten määrää ja näin vähentää uusien tartuntojen riskiä, paremmin voiva potilas myös elää  kauemmin ja on suurella todennäköisyydellä seksuaalisesti aktiivisia pidempään.

Tutkijat ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että ilmaisten lääkkeiden saatavuutta tulisi lisätä. He kuitenkin muistuttavat, että hiv/aidsin leviämisen pysäyttämiseksi tarvitaan myös aktiivista ja kattavaa opetusta ja seksineuvontaa, Reuters kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta