Uutinen

Tutkimus: Kolarikulut jopa 1,5 prosenttia kehitysmaiden bkt:sta

Liikenneonnettomuuksiin kuluu köyhiltä ja keskituloisilta mailta 1-1,5 prosenttia kansantulosta - huomattavasti enemmän kuin ne saavat kehitysapua, todetaan Maailmanpankin tutkimuksessa.
Sanna Jäppinen
21.2.2006

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että vuoteen 2020 mennessä loukkaantuminen kolarissa on kehitysmaissa kolmanneksi suurin uhka terveydelle - ohittaen jopa tuberkuloosin ja hiv/aidsin kaltaiset vakavat sairaudet, todetaan Maailmanpankin tutkimuksessa.

Raportin mukaan liikenneonnettomuudet ovat jo nyt paitsi riski terveydelle myös huomattava kulu köyhimmille ja keskituloisille kehitysmaille: kolarit seurauksineen vievät 1-1,5 prosenttia maiden kansantulosta, kirjoittaa Business Recorder. Tämän arvioidaan olevan noin 65 miljardia dollaria (54,5 miljardia euroa) enemmän kuin maat saavat kehitysapua.

Liikenneonnettomuudet kuormittavat köyhien maiden terveysjärjestelmiä ja vaikeuttavat kykyä vastata muihin terveydenhuollon haasteisiin. Myös kotitalouksille liikenneonnettomuudet merkitsevät usein raskasta taloudellista taakkaa.

Maailman liikenneonnettomuuksista 85 prosenttia tapahtuu kehitysmaissa - ja näistä viidennes Etelä-Aasiassa, jota tutkimuksessa erityisesti tarkastellaan.

Tutkimuksessa muistutetaan, että kolarien aiheuttama tuho on usein estettävissä, Business Recorder kirjoittaa. Petrausta tarvitaan paitsi tiellä liikkujien asenteisiin myös liikennesuunnitteluun: kehitysmaiden tiestöstä puuttuvat usein esimerkiksi liikenneturvallisuuden kannalta olennaiset liikennemerkit, hidasteet, kaistamerkinnät ja opasteet.

Lisää tietoa aiheesta