Uutinen

Tutkimus: EPA-kauppasopimuksille on vaihtoehtoja

EU:n ja Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden välisille EPA-kauppasopimuksille on vaihtoehtoja, jotka oikeasti edistävät kehitystä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa.
Sanna Jäppinen
2.3.2006

Kahdenvälisiä EPA-vapaakauppasopimuksia (Economic Partnership Agreements) neuvotellaan parhaillaan EU:n ja 77 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen valtion (AKT-maat), eli entisten siirtomaiden, välillä. Neuvottelut on tarkoitus saada loppuun 2007 joulukuuhun mennessä, ja käytäntöön sopimukset tulevat 2008-2020. Tämän vuoden aikana tehdään ensimmäiset varsinaiset sopimusluonnokset.

Vastavuoroisuuteen perustuvien EPA-sopimusten on tarkoitus korvata nykyinen järjestelmä, joka tarjoaa AKT-maiden tuotteille etuoikeutetun ja useimmiten vapaan pääsyn EU:n markkinoille, ilman velvoitetta vastavuoroisuuteen.

ECDPM-järjestön (European Centre for Development Policy Management ) tuoreessa tutkimuksessa etsitään vaihtoehtoja EU:n esittämille näkemyksille EPA-sopimuksista. Tutkimuksen ovat teettäneet Oxfam International ja ympäristö- ja kehitysjärjestöjen hollantilainen kattojärjestö Both Ends.

"EPA-sopimusten pitäisi olla ensisijaisesti ja ennen kaikkea instrumentteja, joilla edistetään AKT-maiden kehitystä ", toteaa tutkimuksen tekijä Francesco Rampa Both Endsin verkkosivuilla. Tutkimuksen mukaan EU:n huomio on kuitenkin tähän asti ollut lähinnä kauppakysymyksissä.

"AKT-maiden ei ole pakko allekirjoittaa epätyydyttäviä sopimuksia", muistuttaa toinen tutkimuksen tekijöistä, Sanoussi Bilal. "Tutkimus tarjoaa tusinan verran skenaarioita, jotka saattavat auttaa AKT-maita päätöksenteossa."

Tutkimuksen mukaan vastavuoroiset vapaakauppasopimukset ovat vain yksi vaihtoehto varmistaa, että Maailman kauppajärjestö WTO:n markkinoille pääsyn takaavat sopimukset toteutuvat EU:n ja AKT-maiden välillä. WTO:n säännöissä on joustoa, joka mahdollistaa myös suosituimmuussopimukset.

Yksi tutkimuksen esittämistä vaihtoehdoista on "minimalistinen lähestymistapa" EPA-sopimuksiin, kerrotaan Both Endsin sivuilla. Tällä tarkoitetaan sitä, että ensimmäisessä vaiheessa AKT-maiden markkinoita avattaisiin vain WTO:n minimivaatimusten verran ja yritettäisiin samalla rajoittaa vapaakaupan negatiivisia seurauksia. Toisessa vaiheessa keskityttäisiin rakentamaan tehokkaita alueellisia markkinoita ja vapautettaisiin lisää AKT-maiden kauppaa.

Tutkimuksen mukaan realistisin vaihtoehto EPA-sopimuksille on edelleenkin yleinen suosituimmuusjärjestelmä, jota EU toteuttaa kaikkien kehitysmaiden kanssa. Parannettu versio tästä järjestelmästä voisi taata edelleenkin kaikille AKT-maiden tuotteille etuoikeutetun aseman Euroopan markkinoilla ilman, että AKT-mailta vaadittaisiin minkäänlaista vastavuoroisuutta.

Lisää tietoa aiheesta