Uutinen

Tutkimus: Byrokratia rampauttaa kehitysmaiden vientiä

Maailmanpankin raportin mukaan kehitysmaiden tulisi yksinkertaistaa tuonnin ja viennin rajoituksia hyötyäkseen kaupan vapautumisesta.
Janne Hukka
1.2.2006

Maailmanpankin uuden raportin mukaan kauppaa hidastavalla vientilainsäädännöllä voi olla huomattava vaikutus viennin määrään. Tutkimuksen mukaan erityisesti kehitysmaat voisivat hyötyä merkittävästi vientilainsäädännön yksinkertaistamisesta.

Raportin mukaan valtion vienti kärsii yhden prosentin verran jokaisesta ylimääräisestä päivästä, jonka tuote viettää matkalla pellolta tai tehtaasta laivaan, kirjoittaa The National Business Review.

Helposti pilaantuvien vientituotteiden, kuten hedelmien tai vihannesten osalta luku nousee seitsemään prosenttiin päivässä.

Yleisimmiksi vientiä hidastaviksi syiksi pankin tutkimus listaa hallinnolliset esteet. Näitä ovat muun muassa tulli- ja tuotetarkastukset sekä tuotteiden verotus.

Pankki pitää epätodennäköisenä, että Afrikan maat voisivat hyötyä jo olemassa olevista tullihelpotuksista maatalouskaupassa OECD-maiden kanssa ilman tehokkaampia vientijärjestelyjä, Reuters raportoi.

Pelkästään byrokratiaa yksinkertaistamalla ja tuonti- ja vientilainsäädäntöjä yhtenäistämällä maiden vienti voisi kokea huomattavaa nousua.

Tehokkuuden lisääminen on tärkeää erityisesti Keski-Afrikan maiden kohdalla, joilla ei ole omia satamia. Nykyisin vientituotteen matka Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungista Banguista merelle kestää 116 päivää.

Maan vienti voisi kaksinkertaistua, jos matka laskisi 27 päivään, joka on tällä hetkellä maailman keskiarvo.

Lisää tietoa aiheesta