Uutinen

Tutkimus: Afrikan kehitysapu uppoaa konflikteihin

Konfliktit tulevat Afrikalle kalliiksi, ja aseellinen väkivalta onkin kehityksen pahimpia uhkia mantereella, todetaan Oxfamin tutkimuksessa.
Sanna Jäppinen
11.10.2007

Vuosina 1990-2005 Afrikassa kului aseellisiin konfliktien rahaa noin 300 miljardia dollaria (noin 220 miljardia euroa) - eli saman verran kuin maanosa vastaanotti kehitysapua, todetaan tuoreessa "Africas's missing billions" -tutkimuksessa.

Oxfam-kansalaisjärjestön yhdessä aseellista väkivaltaa vastustavien IANSA-verkoston ja Saferworld-järjestön kanssa tekemässä tutkimuksessa arvioidaan ensimmäisen kerran konfliktien kaikenkattavia vaikutuksia Afrikan talouteen.

Tutkimuksen avulla on tarkoitus vaikuttaa YK:ssa parhaillaan neuvoteltavaan asekauppasopimukseen. Järjestöt kampanjoivat sen puolesta, että aseiden kuljetus kiellettäisiin, jos on todennäköistä, että niitä käytetään vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin tai vaarantamaan kestävä kehitys. Afrikan konflikteissa yleisin ase on Kalashnikov-rynnäkkökivääri, ja lähes kaikki niistä tehdään Afrikan ulkopuolella.

"Aseellinen väkivalta on yksi pahimpia kehityksen uhkia Afrikassa", toteaa Oxfamin Afrikan-politiikan neuvonantaja Irungu Houghton.

"Kulut ovat järkyttäviä. Meidän arviomme ovat lähes varmasti alakanttiin, mutta niidenkin mukaan Afrikka menettää konfliktien takia vuosittain keskimäärin noin 18 miljardia dollaria. Tällä rahalla voitaisiin ratkoa hiv/aids-kriisiä, ehkäistä tuberkuloosia ja malariaa tai tarjota ihmisille puhdasta juomavettä, sanitaatiopalveluita sekä koulutusta."

Tutkimuksessa muistutetaan, että sotilasmenojen ja tuhotun infrastruktuurin ohella konflikteista aiheutuu myös epäsuoria tulonmenetyksiä esimerkiksi inflaation, velkaantumisen ja korkean työttömyyden muodossa. Sotien tiimellyksessä myös maiden luonnonvarat saattavat helposti päätyä hyödyttämään yksittäisiä ihmisiä sen sijaan, että niitä käytettäisiin koko kansakunnan hyväksi.

Lisää tietoa aiheesta