Uutinen

Tutkijat: Afrikassa tarvitaan pian uusia viljalajikkeita

Ilmastonmuutoksen myötä afrikkalaisviljelijät joutuvat tulevina vuosikymmeninä vaihtamaan viljakasvejaan kuumempaan ilmastoon sopiviin - kunhan sellaisia kehitetään.
Jari Nousiainen
26.6.2009

Tuoressa tutkimuksessa todetaan, että Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kasvukauden keskilämpötilat nousevat vuoteen 2050 mennessä niin paljon yli nykyisten, etteivät tällä hetkellä käytetyt viljalajikkeet menesty. Jo vuoteen 2020 mennessä Afrikan ruokatuotanto uhkaa puolittua.

Tutkimus tehtiin Stanfordin yliopiston ruokaturva- ja ympäristöohjelman ja Global Crop Diversity Trustin yhteistyönä.

Koska Afrikassa on jo nyt hyvin erilaisia olosuhteita, 75 prosentissa tapauksista tutkijat löysivät tulevien kuumempien säiden vastineita muiden maiden tämänhetkisestä ilmastosta, joten ratkaisuksi voisi riittää siementen vaihtaminen maiden välillä.

Ongelmana on kuitenkin se, ettei sopivien alueiden viljalajeja ole siemenpankeissa. Esimerkiksi Sudanista, Kamerunista ja Nigeriasta löytyisi ennusteisiin sopivia lajeja, tutkijat kirjoittavat.

Kuumimmat maat vaikeuksissa

Vaikeampi tapaus ovat kuitenkin Sahelin alueen maat. Niiden lämpötilat ovat jo nyt Afrikan kuumimpia, mutta sielläkään ei viljellä maata sellaisessa kuumuudessa, joka muistuttaisi tulevaisuuden olosuhteita, kirjoittaa All Africa.

"Osassa näitä maita ei jatkossa enää voida kasvattaa maissia, joka on herkkä kuumuudelle", kommentoi Global Crop Diversity Trustin tutkija Luigi Guarino All Africalle. Maissi on tällä hetkellä eteläisen Afrikan peruselintarvike.

Guarinon mukaan sopivia lajikkeita on mahdollista kehittää, mutta lähtökohdaksi tarvittaisiin Sahelin maanviljelijöiden ajan saatossa valikoimia siemeniä. Tutkijat toivovat kansainvälistä panosta köyhien maiden ilmastonmuutokseen sopeutumista helpottavaan tutkimukseen.

Lisää tietoa aiheesta