Uutinen

Tutkija: Euroopan Kiina-kritiikki on tekopyhää

Transnational Instituten tutkija Dot Keet kritisoi Eurooppaa tiukasti sen asettamista ehdoista kehitysrahoitukselleen. Keetin mukaan pelkoja herättävä kiinalainen raha on oiva vaihtoehto eurooppalaisen avulle.
Mikko Sauli
10.9.2008

Kiinalaisten ahkera hääriminen Afrikassa on epäilyttävää, kun taas länsimaiden harjoittama kehitysyhteistyö edistää ihmisoikeuksia ja vauhdittaa kehitystä.

Kärjistetty ajatus kuvaa hyvin eurooppalaisten yleistä asennetta, arvioi kansainvälisen, globaaleihin kysymyksiin erikoistuneen tutkijaverkosto Transnational Instituten tutkija Dot Keet. Etelä-Afrikassa asuvan tutkija oma näkemys edustaa vastavirtaa.

Mikko Sauli

080910_MSauli_dot_keet.jpg Dot Keet ei arkaile kritisoida Eurooppaa.

"Eurooppalaiset uskovat ihmisoikeuksiin silloin, kun se heille sopii. Monet eurooppalaiset yhtiöt ovat tehneet ja tekevät yhteistyötä epädemokraattisten hallitusten kanssa", Keet lataa aluksi. Hän perustelee näkemystään sillä, että esimerkiksi Zimbabwessa toimii parhaillaankin useita eurooppalaisia yrityksiä.

Kiina asettaa vähemmän ehtoja

Keetin mukaan kiinalaisessa rahoituksessa hyvää on se, että se on vähemmän ehdollistettua kuin eurooppalainen. Ehdollistaminen tarkoittaa, ettei rahoitusta tule, jollei sen vastaanottaja täytä rahoittajan asettamia ehtoja. Ehdot voivat koskea esimerkiksi maan harjoittamaa talouspolitiikkaa.

Kiinan erottaa Euroopasta se, että kiinalaiset neuvottelevat selkeän projektin paikallisen hallituksen kanssa ilman laajoja kaupan vapauttamiseen liittyviä ehtoja, Keet kuvaa. Hän myöntää, että joskus sopimuksien ehdot ovat kehnoja, sillä kiinalaisillakin on omat intressinsä.

Perinteiset avunantajamaat ovat kritisoineet Kiinaa juuri sen vahvoista "omista intresseistä", esimerkiksi siitä, että maa toimii lähinnä vain luonnonvaroiltaan rikkaissa maissa.

Keetin mukaan eurooppalaisten kanssa on kuitenkin vielä hankalampaa. "Kun eurooppalaiset tulevat, he eivät sano, että haluavat tämän tai tuon sopimuksen. He sanovat: avatkaa sosiaalipalvelunne, avatkaa julkiset hankintanne ja avatkaa rahoitusmarkkinanne. Lisäksi meidän yhtiöillämme pitää olla oikeus tulla markkinoillenne ja viedä pääomamme takaisin. Tämä on eri asia kuin kiinalaisten kanssa ja tätä me emme hyväksy."

EPA-sopimukset ovat vaarallisia

Keetin mukaan Euroopan ja Afrikan, Tyynenmeren sekä Karibian välisissä, parhaillaankin käytävissä EPA-vapaakauppaneuvotteluissa on kyse siitä, että Eurooppa tahtoo Afrikan avaavan markkinansa uudelleen kolonialisoitaviksi.

"Se on paljon äärimmäisempää, vaarallisempaa ja vie meiltä oikeuden neuvotella tai säädellä suhteitamme Eurooppaan" Keet sanoo. Hänen on vaikeaa hyväksyä Euroopan vaatimuksia, etenkin kun se samaan aikaan varoittelee Afrikkaa kiinalaisista.

Keet kritisoi Eurooppaa Yhdysvaltoja tiukemmin, sillä EU:n rooli Afrikassa on huomattavasti keskeisempi.

"Monet Afrikan maat ovat riippuvaisia eurooppalaisesta avusta. Missään Afrikan maassa ei ole tuotannonalaa, jossa ei olisi eurooppalaisia yhtiöitä. Joudumme siis väistämättä asioimaan EU:n kanssa." Keet toteaa.

Hänen mukaansa Eurooppa pelaa nyt ikävää peliä yrittäessään sopia kahdenvälisissä neuvotteluissa niistä aiheista, jotka on monenkeskisissä neuvotteluissa haudattu. Tällaisia ovat ovat esimerkiksi investoinnit, julkiset hankinnat ja palvelusektori.

"Tässä tilanteessa tarvitsemme eurooppalaisten järjestöjen ja liikkeiden apua, jotta voimme yhdessä taistella Euroopan uuskolonialistisia pyrkimyksiä vastaan", hän sanoo.

Keet kiittelee tukea, jota Afrikka sai suurilta kehittyviltä talouksilta Intialta ja Kiinassa heinäkuussa käydyissä maailmankauppaneuvotteluissa. Intia ja Kiina tekivät neuvotteluissa länsimaille selväksi, etteivät ne hyväksy sopimusta, jolla niiltä vietäisiin mahdollisuudet suojata tuotantoaan.

 

Lisää tietoa aiheesta