Uutinen

Tutkija: Aasia voi nousta kriisin voittajaksi

Entinen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääekonomisti Raghuram Rajan visioi, että talouskriisi kiihdyttää taloudellisen vallan siirtymistä rohkeille nouseville markkinoille.
Esa Salminen
13.5.2009

Raghuram Rajanin mukaan Aasian ei välttämättä tarvitse kärsiä siitä, että länsimaita ravistelee lama.

"Aasiassa voidaan siirtyä vientivetoisesta länteen suuntautuvasta tuotannon kasvusta ja keskittyä enemmän alueelliseen kauppaan ja kotimaisen kysynnän kasvattamiseen", Rajan sanoi Soulissa The Korea Herald -lehdelle.

Rajanin mukaan teollisuusmaiden viennilläkään ei pitkällä tähtäimellä ole muuta vaihtoehtoa kuin tukeutua nouseviin markkina-alueisiin ja kehitysmaihin, mikä siirtää talouden painopistettä itään.

Chicagon yliopiston Booth School of Businessin taloustieteen professorina toimiva Rajan ennustaa, että kriisin jälkeen Aasia ei enää ole vain tuotannon kehto, vaan sieltä maailma hakee myös juristinsa, taloustieteilijänsä ja markkinoinnin osaajansa.

Myös intialainen Economic Times uskoo Aasian selviävän kriisistä ilman länsimaita – tai länsimaista huolimatta.

"Kehitysmaihin suuntautuu 40 prosenttia Intian viennistä, ja ne voivat toimia puskurina vientiteollisuudelle, sillä taantuma ei koettele niitä niin pahasti kuin Yhdysvaltoja, Japania ja Eurooppaa", lehti kirjoittaa.

Economic Times ei edes puhu maailmanlaajuisesta lamasta.

"Vaikka maailman monia kolkkia vaivaa lama, monet Intian vientiyritykset ovat osallistuneet vientitapahtumiin Kiinassa, Hong Kongissa ja Bulgariassa", lehti kirjoittaa. Economic Timesin tietojen mukaan monet intialaiset yritykset ovat solmineet näissä suuria sopimuksia.

Lisää tietoa aiheesta