Uutinen

Tuore raportti tyrmää YK:n Arushan sotarikostuomioistuimen

Janne Sivonen
7.6.2001

Ruandan vuoden 1994 kansanmurhaa selvittelevä YK:n sotarikostuomioistuin on epäonnistunut tehtävässään, väittää monikansallisen International Crisis Group -järjestön tuore raportti. Brysselissä majaansa pitävä järjestö, jonka puheenjohtaja on presidentti Martti Ahtisaari, moittii YK:n Arushassa toimivaa sotarikostuomioistuinta hitaaksi, kalliiksi ja tehottomaksi.

Vuoden 1994 kansanmurhassa tapettiin muutamassa kuukaudessa noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua. Heti kansanmurhan jälkeen perustettu YK:n tuomioistuin on pystynyt tuomitsemaan seitsemän vuoden aikana vain kahdeksan kansanmurhaan osallistunutta henkilöä, lisäksi yksi epäilty vapautettiin torstaina todisteiden puutteessa. Epäiltyjä tuomioistuimen listoilla on kaikkiaan 69, joista 45 on pidätetty.

Tulos on ICG:n mukaan surkea, sillä YK:n tuomioistuimella on käytettävissään yli 800 työntekijää, kolme oikeussalia, yhdeksän tuomaria ja noin 600 miljoonan markan vuosittainen budjetti.

Yksikään kansanmurhan pääarkkitehdeiksi väitetyistä ei ole tähän mennessä joutunut tuomiolle. Monet pääsyyllisiksi epäillyt odottavat oikeudenkäyntiä vankilassa, mutta useimmat elävät vapaalla jalalla eri Afrikan maissa sekä Ranskassa ja Belgiassa, vaikka heidät on asetettu virallisesti syytteeseen.

YK:n tuomioistuin on epäonnistunut raportin mukaan tärkeimmissä tehtävissään, oikeuden jakamisessa ja vuoden 1994 kansanmurhan todenmukaisen kulun selvittämisessä. Epäonnistuminen johtuu ICG:n mukaan sekä taitamattomuudesta että sisäisestä byrokratiasta.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema tuomioistuimen puheenjohtaja Kingsley Moghadu valitteli, ettei ICG:n raportissa ole huomioitu sitä, miten hankalaa tuomioistuimen perustaminen on syrjäisessä tansanialaisessa kaupungissa. Hän muistutti myös kahden viime vuoden aikana tehdyistä uudistuksista, jotka ovat parantaneet tuomioistuimen toimintaa.

ICG vaatii tuomioistuimen työn nopeuttamista. Keskeneräisistä jutuista on tärkeimmät saatettava nopeasti päätökseen ja pidätettynä olevien oikeudenkäynnit on aloitettava. Raportti varoittaa, että pidätetyt saatetaan joutua jopa vapauttamaan, sillä monet ovat odottaneet oikeudenkäynnin alkamista kohtuuttoman kauan.

Raportti vetoaa myös muihin maihin, jotta nämä ottaisivat räikeät ihmisoikeusrikkomukset tuomioistuimiensa käsiteltäväksi riippumatta siitä, missä päin maailmaa ne tapahtuvat. Hyvänä esimerkkinä ICG pitää belgialaista tuomioistuinta, joka tuomitsi tällä viikolla kaksi ruandalaista nunnaa sekä entisen ministerin ja yliopistoprofessorin osallisuudesta vuoden 1994 kansanmurhaan.

ICG:n raportti valittelee myös Arushan tuomioistuimen vähäistä näkyvyyttä tiedotusvälineissä, varsinkin jos näkyvyyttä ja kansainvälistä mielenkiintoa verrataan Jugoslavian sotarikoksia tutkivaan YK:n tuomioistuimeen.

Viime aikoina Arushan tuomioistuin on kuitenkin paistatellut negatiivisessa julkisuudessa ilman ICG:n raporttiakin: uutistoimisto Hirondelle kertoi torstaina jo toisen tuomioistuimen työntekijän yhteyksistä kansanmurhasta syytteessä oleviin. Silminnäkijätodistuksen mukaan Ruandan entisen liikenneministerin Andre Ntageruran puolustuksen eräällä tutkijalla olisi ollut kansanmurhan aikana arveluttavia yhteyksiä syytettyyn, jonka juttua hän tutkii. Samaa juttua tutkiva tuomioistuimen työntekijä pidätettiin toukokuun lopussa epäiltynä osallisuudesta kansanmurhaan.

ICG:n raportin englanninkielinen versio löytyy osoitteesta www.intl-crisis-group.org/about/030.cfm.