Uutinen

Tuomioja patistaa hallitusta nostamaan kehy-rahoja

Juha Rekola
21.1.2001

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) haluaa nostaa Suomen kehitysyhteistyön YK:n suosittelemaan 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mihin on monta kertaa sitouduttu. Nyt taso on noin 0,34 prosenttia.

"Siinä on ilman muuta seuraavassa hallitusohjelmassa ja vaalikaudella ei vain paineita, vaan pakko myöskin nostaa", Tuomioja sanoo sanomalehti Kalevan haastattelussa 20.12001.

Tuomiojan mielestä tämän hallituksen aikana on vielä päästävä 0,4 prosenttiin, ja seuraavan hallituksen on nostettava taso 0,7 prosentin tavoitteeseen asti.

Nykyisen hallituksen eteen tulee Tuomiojan mukaan myös kysymys siitä, mitä tehdä hallitusohjelmaan kirjatulle aikeelle Tobinin veron kaltaisen järjestelmän edistämisestä. Kyse on kansainvälisten valuuttaliikkeiden säätelystä, lyhyiden, spekulatiivisten pääomaliikkeiden aiheuttamien häiriöiden torjunnasta.

Valtiovarainministeriö on asiantuntijaryhmällä teettänyt selvityksen, jossa ajatus tyrmätään. Ulkoministeri Tuomioja huomauttaa, että raportti on asenteellinen, eikä asia ole tällä hyvä.

Globalisaation vastustukseen keskittyvä Attac-liike on aloittanut hiljattain Ruotsissa ja keskiviikkona 24.1. pohditaan Helsingissä Suomen osaston perustamista. Tuomioja aikoo Kalevan mukaan itse osallistua Attacin tilaisuuteen - hän on saanut Ranskasta paljon viestejä kerrottuaan Le Monde Diplomatique -lehdessä, että Suomen hallitusohjelmassa on Tobin-veron kaltainen tavoite.

Kalevassa Tuomioja harmittelee, että "antikapitalistiset anarkistit" aiheuttavat esimerkiksi Prahan ja Nizzan kaltaisissa kokouksissa sekasortoa ja pilaavat muidenkin järjestöjen maineen.

Lisätietoja:
Tuomiojan haastattelu Kalevassa