Uutinen

Tunisian ihmisoikeustilanne riski YK:n it-huippukokoukselle

Tuoreet tiedot Tunisian ihmisoikeustilanteesta varjostavat YK:n tietoyhteiskuntahuippukokousta (WSIS), jota maan on määrä isännöidä 16.-18. marraskuuta.
Gustavo Capdevila
2.10.2005

IPS -- Tunisian tilanne huolestuttaa erityisesti kansalaisjärjestöjä, jotka ovat mukana WSIS:n valmisteluissa. Järjestöjen edustajat ovat käyneet tutustumassa tilanteeseen ja palanneet synkkien raporttien kanssa.

Kansainvälisen ihmisoikeusliiton (Fidh) edustaja Antoine Madelin sanoo, että Tunisian omat järjestöt ovat joutuneet systemaattisten loukkausten kohteeksi. Hänen mielestään Tunisian huippukokoukseen osallistuminen tarkoittaisi sen hyväksymistä, "että ilmaisun ja tiedon vapaus eivät ole välttämättömiä tietoyhteiskunnalle".

Tunisian hallitusta vastustavat järjestöt eivät kuitenkaan aja WSIS:n boikottia, koska ne toivovat saavansa sen aikana kansainvälistä huomiota maansa ahdingolle.

Madelinkin myöntää, että ennakkokohu voi saada monet valtiot madaltamaan kokousvaltuuskuntansa tasoa, jolloin presidentti Zine el-Abidine Ben Alin hallitus ei saa kokoukselta toivomaansa kansainvälistä tunnustusta.

Tietoyhteiskunnan oikeuksiin erikoistuneen CRIS-järjestön Seán O. Siochrú uskoo vielä, että WSIS voi saavuttaa jotakin. "Täytyy saada kansainvälinen media liikkeelle ja taivuttaa muut hallitukset painostamaan Tunisian johtoa."

Hän kävi syyskuussa Tunisiassa ja sanoo ihmisoikeustilanteen heikentyneen monin tavoin, myös suhteessa internetin käyttöön.

Tunisialainen lakimies Mohammed Abbou sai keväällä 3,5 vuoden vankeustuomion, kun hän oli verrannut internetissä julkaistussa artikkelissaan Tunisian vankiloissa tapahtuvaa kidutusta Abu Ghraibiin.

Oman webbilehden perustanut Zouhair Yahyaoui joutui vuonna 2002 pidätetyksi ja kidutetuksi arvosteltuaan hallitusta. Hän istui vuoden vankilassa ja kuoli tänä keväänä sydänkohtaukseen.

Tunisialainen tuomioistuin kielsi vastikään maan ihmisoikeusliiton syyskuulle aiotun vuosikokouksen pitämisen. Niin ikään Tunisian journalistiliiton perustava kokous estettiin.