Uutinen

Tulvasuojelu tepsii Mosambikissa - mutta kolera tappaa

Mosambik tahtoisi jättää tulvien alta evakuoidut ihmiset väliaikaisleireille, joilla muhii koleravaara.
Steven Lang
19.5.2008

IPS –- Mosambik on onnistunut kohentamaan tulvasuojeluaan, mutta ihmisiä menehtyy yhä vedenpaisumusta seuranneisiin tauteihin.

Useimmat joet Keski- ja Pohjois-Mosambikissa pursuavat yli äyräidensä, koska joulu-, tammi- ja helmikuussa satoi rankasti ja maaliskuussa maahan iski Jokwe-sykloni.

Arviolta 12 ihmistä on jo hukkunut tulviin, ja normaaleilta asuinalueiltaan siirtymään joutuneet krokotiilit ovat syöneet 3 henkeä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö arvioi, että lisäksi noin 70 ihmistä on kuollut tulvaa seuranneeseen kolera-aaltoon ja saman verran muihin vesiperäisiin sairauksiin, kuten punatautiin.

Evakuointi pysyväksi?

Mosambikissa oli pahoja tulvia myös vuosina 2000 ja 2007, ja näistä viisastuneena viranomaiset evakuoivat tänä vuonna miltei kaikki tulvariskialueilla asuvat ihmiset.

Yli 100 000 ihmistä siirrettiin, osa pakkokeinoja käyttäen, tulvatasangoilta ylemmäksi rakennetuille leireille. Viime kuukausina tulvat ovat pyyhkäisseet mukaansa yli 20 000 taloa.

Nyt hallitus haluaisi muuttaa jotkin väliaikaisleireistä pysyviksi kyliksi säästyäkseen pelastusoperaatioilta tulevina vuosina. Useimmat kyläläiset eivät kuitenkaan haluaisi menettää jokirannan hedelmällisiä maatilkkujaan

Voittaakseen vastahakoisuuden viranomaiset ovat käynnistäneet niin sanotun ruokaa uudisrakentamista vastaan -ohjelman. Jos leireillä vielä asuvat noin 30 000 ihmistä alkavat rakentaa taloja, vesijohtoja ja muuta hygienialle välttämätöntä infrastruktuuria, valtio vastaa perheiden ruokahuollosta.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön jäsen Richard N'kurunziza sanoo, että uudisasutusleirit ilman kunnollisia käymälöitä ja puhdasta juomavettä ovat erityisen alttiita koleralle.

Kolera tarttuu likaisen veden tai oksennuksen kautta. Tauti aiheuttaa kovaa ripulia ja oksentelua, ja sen kantaja voi kuolla nestehukkaan jopa muutamassa tunnissa. Köyhyys estää Mosambikia rakentamasta riittävää vesihuoltoa koko maahan.