Uutinen

Tulliliitto Mubagen alla ei kiinnostakaan monia

COMESA-talousyhteisön kaavailtu 19 maan tulliliitto ei etene suunnitellusti. Lehtitietojen mukaan vain kolme jäsentä on valmis allekirjoittamaan sen.
Esa Salminen
16.6.2009

Afrikan maiden yhdentymispyrkimykset saivat takapakkia yhteismarkkina-alue COMESAn (Common Market for Eastern and Southern Africa) kokouksen päätteeksi, kun sen 19 jäsenestä vain Egypti, Kenia ja isäntämaa Zimbabwe olivat valmiit COMESAn tulliliittoon.

AllAfrica-uutispalvelun tietojen mukaan itäisen Afrikan talousyhteisö EAC:n maat eivät halunneet mukaan liittoon, sillä ne valmistelevat omaa tulliliittoaan, eikä yksi valtio voi kuulua kahteen tulliliittoon samanaikaisesti.

Yllättäen COMESAn tulliliitosta kiinnostuneiden joukossa on kuitenkin Kenia, joka on EAC-ryhmän suurin talous. AllAfrican mukaan Kenia "ei ole koskaan ottanut EAC:tä vakavasti". Kahdeksan jäsenmaata on tiettävästi ilmoittanut etteivät halua mukaan liittoon, sillä he eivät joko ole valmiita siihen tai eivät usko sen tarjoamiin hyötyihin.

Uskoa COMESAn potentiaaliin taloudellisena toimijana heikentää se, että tuore puheenjohtajamaa Zimbabwe ja sen itsevaltainen presidentti Rober Mugabe eivät juuri nauti taloudellista luottamusta eteläisessä Afrikassa. Talousvaikeuksista kärsivä Zimbabwe nousi COMESAn kiertävään puheenjohtajuuteen 7. kesäkuuta.

Lisää tietoa aiheesta