Uutinen

Tuleva EU-puheenjohtaja Ranska tahtoo vahvistaa maataloustukia

EU:n suurin maataloustukien saaja Ranska aloittaa unionin puheenjohtajamaana heinäkuun alussa. Maan uskotaan pistävän tuulemaan maataloustukien "terveystarkastuksessa".
Eeva Eronen
27.3.2008

heinaseipaat.jpg Heinäkuun ensimmäisenä päivänä EU:n puheenjohtajamaaksi astuva Ranska aikoo ahkeroida unionin maataloustukijärjestelmän vahvistamisen eteen.

Ranska on EU:n suurin maataloustukien saaja, ja sen puheenjohtajuuskausi ajoittuu juuri unionissa meneillään olevan yleisen maatalouspolitiikan eli CAPin uudistamisprosessin kiihkeimpiin vaiheisiin.

Uudistusprosessia kutsutaan "terveystarkastukseksi", mutta esimerkiksi presidentti Nicolas Sarkozyn puheet ovat saaneet monet arvioimaan, että maa tavoittelee muutakin kuin järjestelmän järkevöittämistä. Uutistoimisto IPS:n haastatteleman EU-virkamiehen mukaan Ranska tahtookin suunnitella EU:n tulevaisuutta ja tehdä maataloustuista pysyvän käytännön.

Ranskan maatalousministeri Hélène Brial totesi äskettäin, että tuottajien tukeminen on "vain reilua", etenkin kun unionin viljelijöille asettamat ympäristö- ja turvallisuusvaatimukset vain lisääntyvät.

CAP luotiin alun perin toisen maailmansodan jälkeen. Järjestelmän tarkoitus oli lisätä maataloustuotantoa ja varmistaa Euroopan omavaraisuus ruuan tuotannossa. Nyt Eurooppa tukee maatalouttaan lähes 55 miljardilla eurolla vuodessa. Tähän kuluu yli 40 prosenttia EU:n budjetista. Järjestelmää uudistettiin viimeksi vuonna 2003.

Tuet ovat parhaillaan tapetilla Maailmankauppa järjestö WTO:ssa. Kehitysmaat vaativat neuvotteluissa Pohjoista leikkaamaan ylituotantoa ja kaupan vääristymiä aiheuttavia maataloustukiaan.

Lisää tietoa aiheesta