Uutinen

Tsunamin jälkeen köyhät ovat entistä heikommassa asemassa

Pelkästään Indonesiassa köyhien määrän on arvioitu nousseen noin miljoonalla joulukuisen hyökyaaltokatastrofin jälkeen.
Henri Myrttinen
17.1.2005

Kansainvälisissä medioissa on viime päivien aikana noussut keskustelu naisten ja lasten haavoittuvasta tilanteesta Etelä- ja Kaakkois-Aasian katastrofialueilla. Eniten on ollut esillä orpojen lasten vaara joutua kansainvälisen ihmiskaupan uhreiksi. Useat alueen maat ovatkin reagoineet nopeasti ja pyrkineet rajoittamaan orpojen adoptointia - mikä tosin ei estä lasten joutumista laittoman ihmiskaupan piiriin. Sri Lankan pohjoisosissa toimiva Liberation Tigers of Tamil Eelam -sissijärjestö (LTTE) on Unicefin tietojen mukaan värvännyt orpoja lapsisotilaiksi.

Vaikka tsunamin uhrit eivät päätyisi ihmiskaupan tai värvääjien uhreiksi, voi toimeentulomahdollisuuksien menettäminen pakottaa heidät hankkimaan elantonsa tulevaisuudessa esimerkiksi kerjäämällä tai prostituutiolla. Pelkästään Indonesiassa köyhien määrän on arvioitu nousseen noin miljoonalla katastrofin jälkeen.

Länsi-Indonesian Acehin maakunnassa, missä noin 110 000 ihmistä kuoli ja 12 000 on edelleen kateissa, lähes 30 vuotta kestänyt sota on jättänyt syvät jäljet ihmisten elämään. Monista maaseudun kylistä on tullut vuosien mittaan niin sanottuja leskien kyliä. Useat miehet ovat joko kuolleet taisteluissa tai yksinkertaisesti "hävinneet".

Miehiä on lähtenyt myös vapaaehtoisesti maakunnan kaupunkeihin, sillä alueelta palanneen Kepan kumppanijärjestön INSISTin pääsihteerin Don Marutin mukaan Indonesian armeija on menneisyydessä epäillyt acehilaisia miehiä kollektiivisesti jäsenyydestä Vapaa Aceh -liikkeessä (GAM). Moni näistä miehistä sai surmansa, kun tsunamiaalto iski Acehin pääkaupunkiin sekä rannikkokaupunkeihin.

Tilannetta monimutkaistaa se, että vahvasti islamilaisella alueella useilla miehillä on enemmän kuin yksi vaimo, joten yhden miehen kuolema on saattanut viedä elättäjän kahdelta tai kolmelta perheeltä.

Vaikka maaseudun naiset ovat pakon edessä oppineet huolehtimaan pitkälti yksin perheistä, on heidän tilanteensa nyt entistä haavoittuvaisempi. Naisjärjestö Medica Mondiale muistuttaa, että Acehissa ja Sri Lankassa nyt avustajina esiintyvät armeijan ja sissijärjestöjen jäsenet ovat menneisyydessä käyttäneet seksuaalista väkivaltaa aseena alueiden sisällissodissa. Järjestön mukaan Sri Lankan pakolaisleireillä on jo nyt tapahtunut raiskauksia.

INSIST on aloittamassa Acehissa avustusprojekteja muun muassa paikallisten naisjärjestöjen kanssa. Lisäksi INSIST aikoo aloittaa koulutusprojektin, jonka suunnitteluvaiheessa ilmeni jälleen monivuotisen konfliktin vaikutus paikalliseen elämään.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan INSISTin oli määrä koordinoida opettajavaihtoa, jossa Acehin sisämaasta olisi tuotu opettajia rannikolla sijaitseville katastrofialueille kouluttamaan uusia opettajia. Suunnitelma kuitenkin kaatui siihen, ettei sisämaasta enää löytynyt riittävästi opettajia. Syynä on sota. Pelkästään viimeisen puolentoista vuoden aikana Acehissa poltettiin noin 600 koulua. Asevoimat syyttävät sissejä, sissit asevoimia. Nyt INSIST aikoo tuoda alueelle opettajia muualta Sumatralta.


Kirjoittaja työskentelee Kepan yhteystiedottajana Indonesiassa.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste Aasian katastrofista
Guardianin kooste Aasian katastrofista