Uutinen

Tšadin hallitus haluaa uuden öljyputken tuotot itselleen

Rahapulassa oleva Tšad on vesittämässä Maailmanpankin kanssa tehtyä sopimusta, joka takaisi kymmenyksen uuden öljyputken tuotoista alueen köyhille.
Jari Nousiainen
22.11.2005

Tšadin hallitus haluaa muuttaa Maailmanpankin kanssa sovittua lakia, joka suuntaisi uuden öljyputken tuloja vähävaraisille.

Ryhmä kansainvälisiä avustusjärjestöjä vetoaa Maailmanpankkiin ja muihin suuriin lahjoittajiin, jotta nämä jäädyttäisivät avustuksensa Tšadille, mikäli öljytuloja köyhille ohjaavaa lakia muutetaan, Maailmanpankin tiedotteessa kerrotaan.

Järjestöjen lausunnossa todetaan, ettei lainmuutos korjaisi Tšadin taloudellisia ongelmia pitkällä aikavälillä. Transparency Internationalin mukaan Tšad on maailman korruptoitunein maa, eikä sen taloutta ole hoidettu kunnolla.

Reutersin mukaan Maailmanpankissa on harkittu öljyputken rahoituksen jäädyttämistä jo lokakuun puolella, kun Tšadin hallitus alkoi suunnitella lainmuutosta valtion tulojen kasvattamiseksi.

Maailmanpankki asetti öljyputken rahoitukselle aikanaan ehdoksi, että 10 prosenttia tuloista on talletettava ulkomaisille pankkitileille yksinomaan köyhyyden vastaiseen toimintaan käytettäväksi. Oxfamin edustajan mukaan pitäisi olla selvää, että Maailmanpankin on pidettävä kiinni laista, joka oli lainan saamisen alkuperäinen ehto, Reuters kirjoittaa.

Tšadin hallitus on antanut lainmuutoksen parlamentin käsiteltäväksi ja äänestettäväksi. Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tarjosivat Tšadille viime viikolla ylimääräistä budjettitukea ja apua budjetin hallitsemiseksi.

Lisää tietoa aiheesta