Vasemmassa kuvassa Tony Horttana vuonna 2007
Vasemmassa kuvassa Tony Horttana vuonna 2007 Kuva: Vasemmassa kuvassa Tony Horttana vuonna 2007

Tony ”Nakkikone”: Vapaaehtoisena Maailma kylässä -festareilla jo liki 20 vuotta

Vapaaehtoistyön veteraani Tony Horttana on säilyttänyt kaikki festaripassinsa. Hänessä kiteytyy se poikkeuksellinen yhteishenki, joka Maailma kylässä -festivaaleilla vallitsee.

Teksti: Mimosa Hedberg Kuva: Camilla Hanhirova

Joka vuosi, kun toukokuun viimeinen viikonloppu koittaa, täyttyy Helsingin Kaisaniemi värikkäistä kojuista. Tarjolla on maailmanmusiikkia, tulista ruokaa, painavia paneelikeskusteluja ja tietenkin letkeää festivaalitunnelmaa.

Moni tuntee noin 80 000 kävijää vuosittain keräävän Maailma kylässä -festivaalin, mutta harva tietää, miten paljon suunnittelua ja työtunteja festivaalin aikaansaaminen vaatii.

Tapahtuma ei syntyisi ilman ahkeraa ja sitoutunutta vapaaehtoisjoukkoa, joka esimerkiksi hoitaa festivaalirakenteiden kokoamista ja purkua, valvoo infopisteitä, valokuvaa festivaaliyleisöä ja vastaa alueen siisteydestä.

Yksi vapaaehtoinen on kuitenkin ylitse muiden – ainakin kestävyydessä. Nimittäin Tony Horttana, joka tuli ensimmäisen kerran mukaan Karjaalta asti vuonna 1999 tekemään Maailma kylässä -festivaalia. Ja sille tielle mies on jäänyt.

Festivaaleilla harva tietää Horttanan oikeaa nimeä, sillä kaikki kutsuvat häntä Nakkikoneeksi.

”Festareihin liittyy kaikenlaisia hommia, nakkeja, joita kaikki eivät halua tehdä. Minä olen kuitenkin ollut aina valmis kaikkeen, joten tuottaja sanoi minulle aikoinaan, että sähän olet tuollainen Nakkikone. Siitä nimi on sitten jäänyt elämään”, Horttana kertoo.

Kokemuksien kerääjä

Kepa haastatteli Horttanaa ensimmäisen kerran vuonna 2007. Jo silloin mies puhui vapaaehtoistyöstä elämäntapana, jossa asenne ratkaisee.

”On oltava avoin mieli ja halua tehdä töitä – kaikille löytyy jotakin hommaa. Ja jos antaa, saakin paljon. Enkä tarkoita nyt t-paitaa ja ruokalippuja vaan ennen kaikkea kokemuksia”, Horttana totesi 10 vuotta sitten.

Vaikka nykyään Horttana pystyy jo laskuttamaankin keikoistaan, tekee hän silti myös edelleen vapaaehtoisena talkootöitä, keräillen kokemuksia juuri erilaisista tapahtumista.

Ja niin kuin Kepan haastattelussa 10 vuotta sitten, on Maailma kylässä -festivaali edelleen miehelle tapa korkata kesä. Hän näkee festivaalin ilmapiirissä jotain erityistä.

”Täällä on rento ja avoin tunnelma, ja koska festari on ilmainen kaikille, ihmisillä on matala kynnys tulla tänne.”

Kaikkien kaveri

Horttana on tuttu näky festivaaleilla trukin puikoissa, sillä hänellä on vuosien kokemus tapahtumien rakennus- ja purkutöistä. Silti Nakkikone-lisänimi pitää kutinsa, koska Horttana tekee festivaalien aikana myös monenlaisia muita hommia, tarkastuskierroksista muiden auttamiseen.

Ruokamyyjät ovat tulleet Horttanalle erityisen tutuiksi, kun hän on auttanut heitä esimerkiksi lainaamalla tarvikkeita.

”Olen varmasti lihonut taas tämän viikonlopun aikana, kun tänäänkin minulle on tarjottu jo kolmea ruoka-annosta kiitokseksi”, Horttana nauraa.

Pitkien päivien ja syömisen lomassa vapaaehtoinen ehtii myös välillä pitää myös hauskaa.

”Välillä käyn tanssimassa lavan edessä.”

Horttanalle vapaaehtoishommat ovat elämäntapa, ja hän onkin säästänyt kaikki festivaalipassinsa. Yhteensä passeja on kertynyt 280, pelkästään Maailma kylässa -festivaaleilta 19.

Haastattelumme lopuksi Horttana myöntyy kipuamaan trukkinsa puikkoihin valokuvaa varten. Kaulassa roikkuu joukko festivaalipasseja ja hymy on herkässä. Ensin miestä kuvaa yksi valokuvaaja, mutta pian heitä on jo kolme näpsimässä paparazzien lailla kuvia vapaaehtoistyön veteraanista.

”Sä olet täällä ihan julkkis”, Horttanalle huikataan. Ja oikeassahan he ovat. Ensi vuonna mies saa kunnioitettavan 20. passinsa kaulaansa, kun Maailma kylässä palaa jälleen toukokuussa Helsinkiin.