"Salaisuusvaltioiden" lait ja käytännöt jättävät verottajan nuolemaan näppejään - eikä rikkaiden maiden G20-ryhmä saa tartuttua toimeen, sanoo Tax Justice Network.
Kuva:
iStockphoto
Uutinen

TJN: Veroparatiisien suitsiminen ei ole onnistunut

Uusi listaus salaisuusvaltioista paljastaa, miksi veroparatiisien merkitystä Kreikan kriisissä vähätellään.
Esa Salminen
5.10.2011

Kaksi vuotta sitten rikkaiden maiden G20-ryhmä lupasi tarttua veroparatiiseihin, erityisesti koska niiden rooli talouskriisissä oli niin merkittävä. Veroparatiiseja ja kansainvälistä verotusta tutkivan järjestön Tax Justice Networkin (TJN) mukaan hyvin vähän on sittemmin tapahtunut.

Järjestön uusi salaisuusvaltioindeksi kertoo, missä maissa sijoitukset ovat parhaiten piilossa viranomaisten ja julkisuuden katseilta.

Brittilehti Guardianin haastatteleman TJN:n johtajan John Christensenin mukaan veroparatiiseista on tullut keskeinen osa finanssijärjestelmää, ja ne luovat otollisen ympäristön petoksille, finanssisääntöjen kiertämiselle, markkinoiden manipuloimiselle ja rahanpesulle.

G20 ei halua myöntää veronkierron merkitystä Kreikan-kriisissä

Salaisuusvaltioindeksissä TJN arvioi maita muun muassa sen mukaan, kuinka paljon niiden kautta liikkuu sijoituksia ja kuinka auliisti ne tekevät yhteistyötä muiden maiden verottajien kanssa.

Listalla on suuria länsimaiden talouksia, mikä selittää TJN:n mukaan sen, miksi veronkierron ja veroparatiisien merkitystä Kreikan velkakriisille vähätellään. G20-ryhmän isot taloudet, kuten Britannia, Saksa ja Yhdysvallat hyötyvät veroparatiiseista merkittävästi.

"Vaikka ryhmä lupasi sulkea veroparatiisit, G20 ei ole puuttunut siihen, että salaisuusvaltiot ovat tulleet kiinteäksi osaksi finanssimaailmaa ja ovat katalysoineet finanssikriisejä houkuttelemalla mielettömiä määriä epävakautta luovaa pääomaa veroparatiiseihin", Christensen sanoi Guardianille.

Salaisuusvaltiot, Top 20

 1. Sveitsi
 2. Cayman-saaret
 3. Luxemburg
 4. Hongkong
 5. Yhdysvallat
 6. Singapore
 7. Jersey-saari
 8. Japani
 9. Saksa
 10. Bahrain
 11. Brittiläiset Neitsytsaaret
 12. Bermuda
 13. Britannia
 14. Panama
 15. Belgia
 16. Marshall-saaret
 17. Itävalta
 18. Yhdistyneet arabiemiraatit (Dubai)
 19. Bahamasaaret
 20. Kypros