Uutinen

TI:n raportti: Korruptio ja köyhyys kulkevat käsikädessä

Korruption ja köyhyyden välillä on vahva korrelaatio, muistutetaan Transparency Internationalin vuotuisessa raportissa.
Sanna Jäppinen
6.11.2006

"Miljoonat ihmiset jäävät korruption takia köyhyysloukkuun", totesi korruption vastaista työtä tekevän Transparency International- järjestön (TI) puheenjohtaja Huguette Labelle "The 2006 Corruption Index" -raportin julkistuksen yhteydessä 6. marraskuuta.

"Tulokset osoittavat - huolimatta kuluneen vuosikymmenen edistysaskelista korruption vastaisten lakien ja säännösten luomisessa - että paljon on vielä tehtävä ennen kuin näemme mielekkäitä muutoksia maailman köyhimpien ihmisten elämässä", Labelle muistutti.

Raporttiin on kerätty useiden asiantuntijatahojen tutkimusten perusteella tietoja 163 maan julkisen sektorin korruptiosta. Maat on pisteytetty nollasta kymmeneen niin, että nolla kuvaa kehnointa korruptiotilannetta.

Suomi, Islanti ja Uusi-Seelanti ovat indeksin kärjessä tunnusluvulla 9,6. Alimman pistemäärän eli 1,8 sai Haiti, ja seuraavina olivat Guinea, Irak ja Myanmar 1,9 pisteellä.

Kaikkiaan kolme neljännestä maista jäi alle viiden pisteen, muun muassa kaikki matalan tulotason maat sekä kahta lukuunottamatta kaikki Afrikan valtiot. Lähes puolet maista jäi alle kolmen pisteen, mikä kertoo pahasti rehottavasta korruptiosta.

TI:n mukaan erityisesti yrityksillä sekä lakimiesten, kirjanpitäjien ja pankkitoimihenkilöiden ammattikunnilla on suuri vastuu korruption kitkemisessä. Järjestön mukaan näiden alojen liittojen pitäisi kehittää erityisiä toimintaohjeita korruption suhteen, ja lakien ja säännösten rikkojille olisi määrättävä laillisia tai ammatillisia sanktioita.

Järjestö suosittaa nykyistä laajempaa valistusta korruptiosta, jotta rehellisesti toimivat henkilöt tajuavat roolinsa tärkeyden toimintaketjuissa. Myös rahoituslaitosten osallisuutta korruptiossa ja läpinäkyvyyden puutetta niiden toimissa olisi TI:n mukaan tutkittava huolellisemmin.

Lisää tietoa aiheesta