Uutinen

Tilintarkastajien tuomiopäivä

Uusi tilintarkastuslaki poistanee tilintarkastusvelvollisuuden suurimmalta osalta järjestöjä. Jäljelle jäävien on pakko käyttää virallisia tilintarkastajia.
Esa Salminen
30.11.2006

tilintarkastusjuttuun kuvituskuvaaEduskunta käsittelee parhaillaan uutta tilintarkastuslakia. Jos lakiesitykseen ei tule merkittäviä muutoksia, suuria seurauksia on kaksi: valtaosa suomalaisjärjestöistä vapautetaan tilintarkastusvelvollisuudesta, ja niin sanotut maallikkotilintarkastajat painuvat unholaan.

Tämä tarkoittaisi myös sitä, että kaikki tilintarkastukset tulisi teettää virallisilla KHT- tai HTM-tilintarkastajilla.

Järjestön ei tarvitsisi tehdä tilintarkastusta uuden lain mukaan lainkaan, jos kaksi seuraavista ehdoista täyttyy: järjestön taseen loppusumma on alle 100 000 euroa tai liikevaihto alle 200 000 euroa tai työntekijöitä keskimäärin alle kolme henkeä.

Tilintarkastuksesta luopumisen tulee ilmetä säännöistä tai yhtiöjärjestyksestä, eli valtaosa järjestöistä joutunee tekemään sääntömuutoksen ensi vuonna.

Ulkoministeriön taloudellisen neuvonantajan Juha Myllymäen mielestä lain ei pitäisi aiheutaa dramaattisia muutoksia järjestöjen hanketuen ja tiedotustuen ehtoihin. Jatkossakin tilintarkastusta siis tullaan vaatimaan.

"Hanketuesta solmitaan kahdenvälinen sopimus, jota tuen vastaanottaja sitoutuu noudattamaan", Myllymäki selittää. "Hanketuessa tarkastetaan hankkeita, ei yhteisöjä."

Kepan jäsenille tarkoitetussa extranetissä on laajempi artikkeli aiheesta.