Uutinen

Tilanne Haitissa kiristyy

Haitin poliittinen kriisi on jälleen kerran ajautunut väkivaltaiseen vaiheeseen. Presidentti Aristide pitää kuitenkin yhä tiukasti kiinni vallan kahvasta kasvavasta sisäisestä ja kansainvälisestä paineesta huolimatta.
Kent Wilska
10.12.2002

Kuva Port-au-Princen keskustasta (kuvaaja: Kent Wilska)Port-au-Princen keskustaa

SANTO DOMINGO -- Haiti, Port-au-Prince, perjantai 29. marraskuuta, joka puolella savuaa, koko kaupunki näyttää olevan tulessa. Joku voisi luulla olevansa helvetissä. Mutta oikeasti tulessa ovat vain sadat autonrenkaat, joilla niin presidentti Aristiden kannattajat kuin vastustajat ovat rakentaneet tiesulkuja ympäri kaupunkia. Hetkeksi kaikki palautuu taas normaaliksi ja on kuin tyyntä myrskyn edellä.

OAS etsii ratkaisua

Useiden ylä- ja alamäkien kautta tilanne näytti jo olevan lähellä ratkaisua syyskuussa 2002, jolloin OAS tarjosi ratkaisuehdotuksen pattitilanteeseen hyväksymällä päätöslauselman 822. OAS toivoi samalla, että kansainväliset kehitysrahoittajat "normalisoisivat" suhteensa Haitin kanssa mahdollisimman nopeasti. Ensin kriisin osapuolien on tosin täytettävä oma osansa OAS:n sovintoehdotuksesta. Viralliset kehitysapuhanat ovat olleet suljettuna maan poliittisen tilanteen johdosta ja maa on vastaanottanut apua vain hajanaisesti eri kansalaisjärjestöjen kautta.

Pallo on nyt Aristidella

OAS:n päätöslauselma jätti ratkaisun avaimet Aristiden käsiin. Useiden muiden asioiden lisäksi päätöslauselma edellyttää Aristiden hallitukselta puolueettoman ja itsenäisen vaalilautakunnan muodostamista. Lautakunnan tehtävänä olisi järjestää vapaat ja puhtaat vaalit vuonna 2003.

Vaalilautakunnan muodostaminen on ensimmäinen askel maan poliittisen umpisolmun avaamisessa. Ilman uusia vaaleja ei ulospääsyä kriisistä ole näkyvissä. Hallituksen olisi myös pystyttävä takaamaan turvallinen ilmapiiri, jotta ihmiset uskaltaisivat käydä vaaliuurnilla. Nyt on epäselvää kuka kontrolloi ympäri maata riehuvia väkijoukkoja. Myös oppositio on saatava sitoutumaan ja osallistumaan vaaleihin. Alhainen äänestysprosentti tai vaalivilppi aiheuttaisi taas uuden legitimiteettikriisin ja paluun nollapisteeseen.

Vaaleihin on kuitenkin vielä paljon matkaa, sillä vaalilautakuntaa ei ole muodostettu, eikä hallitus ole täyttänyt sen enempää useita muitakaan päätöslauselma 822 ehdottamia toimenpiteitä. Toisaalta on epäselvää, kuinka paljon oppositio torpedoi neuvotteluja. Aristide saattaisi yhä voittaa vapaat vaalit, erityisesti jollei hajanainen oppositio löydä vahvaa yhteistä vastaehdokasta. Osa oppositiojohtajista saattaa tajuta, ettei heillä ole mahdollisuutta päästä valtaan vaalien kautta.

Usko neuvotteluratkaisuun hiipumassa

Ulkomailla kärsivällisyys alkaa vähitellen loppua. Yhdysvaltojen pysyvä edustaja OAS:ssa, Roger F. Noriega, ilmoitti julkisessa puheessaan lokakuun lopussa Yhdysvaltojen hallituksen suhtautuvan erittäin varauksellisesti Aristiden hallintoon. Eikä Noriega ole ainoa. Usko Aristideen on hiipumassa.

Tilanne on nyt erittäin tulenarka, ja uutisia väkivaltaisista levottomuuksista ympäri maata tihkuu lähes päivittäin. Silmukka kiristyy Aristiden ympärillä. Marraskuun lopulla maassa liikkui jo huhuja, joiden mukaan Yhdysvaltojen merijalkaväki olisi valmis invaasioon Dominikaanisesta tasavallasta käsin. Tähän asti huhut ovat kuitenkin osoittautuneet perättömiksi.

"Olen aina sanonut, että Haitilla on uskomaton kyky ajautua aina vain huonompaan tilanteeseen. Mutta nyt näyttää siltä, että olemme vihdoin saavuttaneet lakipisteen. Tämän pahemmaksi ei tilanne voi kehittyä." naurahtaa tutkimuskeskus Centre Pétion Bolivar’in johtaja Arnold Antonin ironisesti.