Uutinen

TI: Sotaa käyvät maat korruptoituneimpia

Korruptiolistan perää pitävät tänä vuonna Somalia, Burma, Afganistan ja Irak.
Jukka Aronen
27.10.2010

Sodassa olevat maat ovat yhä pahiten korruptoituneita, todetaan Transparency Internationalin (TI) tuoreessa raportissa.

Berliinissä päämajaansa pitävä kansainvälinen korruptionvastainen järjestö tekee vuosittaisen tutkimuksensa haastattelemalla yrityksiä ja ihmisiä 178 maassa.

Julkisen sektorin toimintaa mittaavassa tutkimuksessa korostuu ihmisten oma arkipäiväinen havainnointi: kuinka usein pitää maksaa lahjuksia virkamiehille tai laittaako joku lähipiiristä julkista rahaa omiin taskuihinsa.

Tutkimuksesta välittyy synkkä kuva maailman korruption tilasta. Peräti kolme neljäosaa tutkituista maista jäi alle puoleen maksimipisteistä.

"Kepa-maatkin" häntäpäässä

Raportin mukaan pahimpia korruptiopesäkkeitä ovat aseellisista kriiseistä tai sotilasvallasta kärsivät Somalia, Burma/Myanmar, Afganistan ja Irak. Toisesta päästä mitta-asteikkoa löytyvät vähiten korruptoituneet Tanska, Uusi-Seelanti, Singapore ja Suomi.

Tutkimuksessa jaettiin pisteitä nollasta kymmeneen. Heikoin maa eli Somalia sai vaivaiset 1,1 pistettä, kun taas listan kärkimaa Tanska kaapi kasaan 9,3 pistettä.

Jos pieniä saarivaltioita ei lasketa mukaan, Latinalaisen Amerikan vähiten korruptoitunut kehitysmaa oli Chile, Afrikan Botswana ja Aasian Bhutan.

Kepan toimintamaista parhaiten sijoittui Thaimaa, joka ylsi parempaan puoliskoon. Heikommassa puoliskossa olivat Tansania, Mosambik ja Nicaragua. Kaikki paransivat hieman asemiaan vuodesta 2009 (ks. taulukko).

Maa / Vuosi 2009 2010
Thaimaa 84 78
Tansania 126 116
Mosambik 130 116
Nicaragua 130 127

 

"Köyhissä maissa tarvitaan vahvempaa julkista hallintoa"

Yksittäisen maan ei tarvitse periaatteessa muuttua korruption suhteen lainkaan noustakseen listalla - riittää, että muiden tilanne heikkenee. Joidenkin maiden osalta on kuitenkin voitu myös verrata aidosti pisteitä edellisen vuoden tuloksiin, koska riittävän suuri osa lähteistä on ollut samoja. Tämän rajoitetun tarkastelun pohjalta kehitysmaanousijoita olivat Bhutan, Chile, Ecuador, Gambia, Haiti ja Jamaika. Vastaavasti tippujia olivat Madagascar ja Niger.

TI antaa huutia myös teollisuusmaille. Sen laskelmien mukaan peräti 20 maata, jotka ovat liittyneet teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n korruptionvastaiseen sopimukseen, rikkovat käytännössä sopimuksen henkeä eivätkä valvo pykälien noudattamista. Sopimus kieltää ulkomaisten virkamiesten lahjomisen.

Raportin tulokset antavat vahvoja viitteitä siitä, että myös kehitysyhteistyössä olisi syytä panostaa nykyistä vahvemmin siihen, että köyhien maiden hallinnot pystyisivät valvomaan tehokkaasti julkista varainkäyttöä.