Uutinen

Thaimaassa etsitään vainajia ja vastauksia

Tuhansien ihmisten ollessa vielä kateissa tuhoisan tsunamin jäljiltä on keskustelu Thaimaassa siirtynyt vastuukysymyksiin ja jälleenrakennukseen.
Timo Kuronen
7.1.2005

BANGKOK -- Virallisten tietojen mukaan noin 5 500 ihmistä menehtyi ja yli 2 000 ihmistä on vielä kateissa Thaimaan lounaisilla rannikoilla, lähinnä Krabin, Phuketin ja Phang-ngan maakunnissa. Thaimaan hallituksen antamia lukuja on kuitenkin yleisesti kritisoitu liian pieniksi. Varsinkin Pohjoismaiden suurlähetystöt ovat raportoineet tuhansista kadonneista kansalaisistaan. Toisaalta thaimaalaisetkaan eivät usko, että paikallisten kalastajakylien tuhot on vielä kartoitettu kokonaan.

Lukujen pienuutta on selitetty muun muassa maan hallituksen pyrkimyksillä suojella tärkeää matkailuelinkeinoa. Katastrofiapukin suuntautui ensin ulkomaalaisten kansoittamiin lomakeskuksiin ja vasta usean päivän kuluttua avustajia alkoi ilmaantua thaikyliin.

Matkailuviranomaiset ovat jo aloittelemassa maailmanlaajuista mainoskampanjaa turistien houkuttelemiseksi takaisin. Heidän mukaansa Andamanmeren rannikon majoituskapasiteetista vain viidennes tuhoutui hyökyaallon myötä. Pahimmin tuhoutuivat uusi Khao Lakin alue ja nuorison hittikohde Phi Phi -saarilla, mutta monet tunnetut Phuketin kohteet säästyivät.

Tieto sukelluslomille tärkeiden korallien kohtalostakin on ristiriitaista. Viranomaisten mukaan tuhot ovat pieniä, mutta tunnetut korallitutkijat ovat huolissaan laajojen esiintymien kuolemisesta hiekan ja rannoilta huuhtoutuneen jätteen alle.

Syyllisten etsinnässä on löydetty ensimmäinen viranomaisuhri. Meteorologisen osaston johtaja Suparerk Tansriratanawong siirrettiin syrjään toistaiseksi, koska osasto ei onnistunut varoittamaan hallitusta tai paikallisviranomaisia mahdollisesta hyökyaallosta Intian valtamerellä.

Bangkok Postin kommentaattori Wasant Techawongthamin mukaan Thaimaan hallitus on halunnut löytää syntipukin, vaikka maassa ei ollut minkäänlaista varoitusjärjestelmää tsunamien varalta eikä Intian valtamerellä olla koskaan vastaavia hyökyaaltoja koettu. Kuusi vuotta sitten vikahälytyksen tsunamista antanut Suparerkin edeltäjä joutui myös vasaran alle. Tuolloin poliitikot ja matkailuyrittäjät eivät hyväksyneet matkailijoita säikytteleviä varoituksia. Meteorologit eivät todennäköisesti nyt halunneet vaarantaa omaa mainettaan päättäjien silmissä.

Kuukauden kuluttua pidettävät Thaimaan parlamenttivaalit ovat alkaneet kietoutua jälleenrakentamiseen. Selkeää enemmistöä myös uuteen parlamenttiin havitteleva Thai Rak Thai -puolue on tammikuun puolella lisännyt hallituksen avustuslupauksia tsunamin uhreille. Jokaisesta yli 3 500 tuhoutuneesta tai rikkoutuneesta kalastusveneestä luvataan maksaa rahakorvaus ja korotonta lainaa annetaan kodin tai elinkeinon palauttamiseksi.

Oppositiopuolue Demokraatit ei ole halunnut syyttää hallitusta löyhäkätisestä rahanjaosta juuri ennen vaaleja, vaan on alkanut kerätä vaalikampanjassaan avustuksia tuhon uhreille. Thaimaalaisten lahjoitusten virran avasi itse kuningas, joka oman lapsenlapsensa tsunamissa menetettyään lahjoitti pelastustöihin 600 000 euroa. Thaimaalaisten anteliaisuus on tullut esille lahjoitusten lisäksi myös pyyteettömässä vapaaehtoistyössä, jota moni ulkomaalainenkin on kiittänyt pelastuttuaan.

Etelä-Thaimaassa toimivat kansalaisjärjestöt ovat alkaneet koordinoida kuuden maakunnan kalastajayhteisöjen jälleenrakennussuunnitelmaa. Alustavien arvioiden mukaan 20 000 kalastajaperhettä menetti ainakin osan elinkeinostaan. Järjestöjen koalitio vaatii hallitukselta ja yksityissektorilta pitkän ajan sitoutumista yhteisöjen auttamiseen.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste Aasian katastrofista
Guardianin kooste Aasian katastrofista