Uutinen

Thaimaan tulvissa näkyy ihmisten kätten jälki

Eteläinen Thaimaa koki loppuviikosta lähihistoriansa pahimmat rankkasateet ja tulvat. Pahiten kärsi alueen suurin kaupunki, parinsadan tuhannen asukkaan vilkas kauppakaupunki Hat Yai, jossa vedenpinta nousi 1-4 metriä maanpinnan tason yläpuolelle.
Timo Kuronen
28.11.2000

Useiden päivien ajan jatkunut sade ja ylänköalueilta virrannut vesi jumiutui laaksossa olevaan kaupunkiin. Sähköt olivat poikki viisi päivää, vesihuolto ei toimi vielä muutamaan päivään. Pelastustoimet sekä ruoan ja veden jakelu kangerteli pahoin, tulviin ei ollut varauduttu. Nyt veden pinnan laskettua on päästy tuhojen arviointiin. Kuolonuhrien määrä alueella on ainakin 70, ja satakunta ihmistä on edelleen kateissa. Aineelliset vahingot ovat satoja miljoonia markkoja. Songkhlan maakunnassa ja naapurimaakunnissa sato menetettiin noin sadaltatuhannelta peltohehtaarilta.

Pahat tulvat ovat tänä vuonna vaivanneet lähes kaikkia maanosia, Mekong-joen alueellakin Kambodza ja Vietnamin delta-alue kokivat pahimmat tulvat vuosikymmeniin vaatien satoja kuolonuhreja. Tuoreet uutiset Indonesiasta kertovat sateiden ja maanvyöryjen tuhoista Sumatran saarella. Samat rajut monsuunisateet, jotka piiskasivat Etelä-Thaimaan maakuntia, ovat olleet vitsauksena myös Pohjois-Malesiassa.

Ilmastonmuutos ja voimakkaat La Niña -ilmiön aiheuttamat sääilmiöt vaikuttavat tuhoisasti, varsinkin kun ne yhdistyvät väestönkasvuun, maanpinnan muokkaamiseen ja tulville entistä alttiimpien asuinpaikkojen käyttöönottamiseen. Bangkokilaisten päivälehtien pääkirjoituksissa on jo maan eteläosien tulvien syylliseksi mainittu ihminen itse ja peräänkuulutettu toimia vastaavien katastrofien estämiseksi. Niin etelässä kuin muuallakin Thaimaassa metsien pinta-ala on viime vuosikymmeninä vähentynyt hyvin nopeasti hakkuiden, maatalousmaan raivaamisen seka teollisuus- ja infrastruktuuriprojektien alta. Etelä-Thaimaassa suuri osa kosteikoista on kuivatettu maatalousmaaksi tai muutettu katkarapuviljelyksiksi. Tiet ja muut rakennushankkeet ovat usein tukkineet luonnolliset vedenvirtausuomat. Nämä kaikki ovat omiaan lisäämään rajuja tulvia, kun kovat sateet sattuvat kohdalle.

Erään pääkirjoitusartikkelin mukaan tammikuun alun parlamenttivaalien jälkeen valittavan uuden hallituksen yhtenä tärkeimpänä tehtävänä on maan loppujen metsien suojelu ja metsäpinta-alan nostaminen. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan tapahdu nopeakasvuisia vieraita puulajeja kuten eukalyptusta suosimalla: aluskasvillisuutta hylkivänä ko. puuplantaasit eivät suojele ohutta karikekerrosta eroosiolta eikä niistä hyödy paikallisten ihmisten metsien moninaiskäyttö. Näitä metsityshankkeita kannattanevat tosin sellu- ja paperiteollisuus sekä hiilidioksidinieluja ajavat tahot.