Uutinen

Thaimaan taksikuskeja syytetään salaliitosta

Timo Saari
22.5.2002

Thaimaan pääministeri ja maansa rikkaimpiin miehiin kuuluva Thaksin Shinawatra on ärtynyt Bankokin taksinkuljettajien hallituksenvastaisista mielipiteistä. Viikottaisessa radiopuheessaan hän sanoi "kaupungin takseissa olevan käynnissä pahantahtoinen kampanja", jonka tarkoituksena on pääministerin mustamaalaus. Shinawatra määräsi poliisin tutkimaan asiaa.

Pääministeri kertoi puheessaan poliittisten vihollistensa maksavan ihmisille taksilla ajosta ja huhujen levittämisestä siinä toivossa, että hallitusta arvosteleva mieliala leviäisi kansan keskuudessa.

Pääministerin kansliapäällikkö Prommin Lertsuriyadej kertoi useiden taksikuskien kääntyneen hänen puoleensa ja raportoineen systemaattisesta poliittisesta parjauskampanjasta. Kansliapäällikön mukaan "hallitus tulee ryhtymään syytetoimiin jokaista huhujen levittämisestä tavoitettavaa vastaan".

Herkkähipiäisen pääministerin pillastuminen voidaan useimpien thaimaalaisten mielestä laittaa lähinnä vainoharhaisuuden piikkiin.

Thaimaassa on Aasian vapaimpiin ja monipuolisimpiin kuuluva lehdistö, mutta monet ovat huolestuneita Shinawatran halusta kontrolloida kaikkia tiedotusvälineitä. Hän on pyrkinyt saamaan haltuunsa myös ainoan riippumattoman televisiokanavan ja Thaimaan journalistiliitto on raportoinut toistakymmentä vakavaa hallituksen yritystä sensuroida tiedotusvälineitä Shinawatran runsaan vuoden kestäneen valtakauden aikana.