Uutinen

Thaimaan riisigeenipatentti on kaksiteräinen miekka

Thaimaa on saanut amerikkalaisen patentin jasmiiniriisin aromia tuottaviin geeneihin. Riisipatentti jakaa kuitenkin mielipiteet, sillä se on avannut oven muidenkin elävien organismien patentoimiselle.
Timo Kuronen
22.7.2009
TIMO KURONEN
Riisinviljelya

BANGKOK -- Thaimaalainen tutkimusryhmä ratkaisi jasmiiniriisin geneettisen koodin vuonna 2004. Thaimaalaiset tunsivat ylpeyttä - onhan maa maailman suurin riisinviejä ja keitettynä miedosti jasmiinille (tai pikemminkin kairapalmun lehdelle) tuoksuva riisi on köyhän Koillis-Thaimaan luonnonihme.

Tutkimusta jatkettiin Thaimaan tiede- ja teknologiakehityksen keskuksen alaisuudessa ja lopulta vuoden 2008 alussa keskus sai amerikkalaisen patentin jasmiiniriisin aromia tuottaviin geeneihin. Tapausta juhlittiin uudelleen viime kuussa, kun geenin löytäjät kävivät luovuttamassa saamansa palkintopystin Thaimaan kuninkaalle.

Riisigeenitutkijoiden johtajan, apulaisprofessori Apichart Vanavichitin mukaan jasmiiniriisin aromin aiheuttaa geeni, joka on menettänyt osia geenikoodistosta. Geeniperimältään täydellinen riisi on tuoksuton.

"Geeniteknologian avulla voimme lisätä jasmiiniaromin muihin riisilajikkeisiin. Emme aio kuitenkaan sitä tehdä, sillä thaimaalaisten riisien suosio maailmalla perustuu sille, ettei niitä olla geenimuunneltu. Riisilajikkeita voi parantaa paljon myös perinteisellä kasvinjalostuksella", Apichart selvittää.

Patentointi vapaakaupan vuoksi?

Kansalaisjärjestöt ja monet tutkijat näkevät riisipatentin kaksiteräisenä miekkana. Lyhyellä aikavälillä Thaimaa hyötyy, sillä patentin 20 vuoden voimassaoloaikana ulkopuoliset eivät saa käyttää jasmiiniriisin geenitietoa kaupallisiin tarkoituksiin. Thaimaalaiset muistavat amerikkalaisen tutkijan, joka aloitti oman jasmiiniriisin geenitutkimuksensa vuosituhannen alussa. Tutkija luopui hankkeesta Thaimaan protestoitua asiasta.

Maanviljelijöiden oikeuksia ajavan Biothai-järjestön Witoon Lianchamroonin mukaan patentin umpeuduttua jasmiiniriisi ei olisi enää thaimaalaisten ylpeys.

"Thaimaan viljelijät joutuvat ahdinkoon, kun ulkomaalaiset yritykset voivat geeniteknologialla lisätä jasmiiniaromin mihin tahansa edullisesti tuotettuun riisiin."

Thaimaan vapaakauppasopimuksia ruotiva järjestöverkosto FTA Watch epäilee, että vapaakauppaneuvotteluita Thaimaan kanssa käyneet Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat vaatineet patenttimarkkinoiden avaamista. Aiemmin Thaimaa vastusti elävien organismien patentointia pelätessään ulkomaisten tutkijoiden rynnivän kartoittamaan maan metsien ja peltojen monimuotoisuutta.

Thaimaan kauppakamarin yliopiston lakitutkija Somchai Ratanachueskulin mukaan riisin patentointi lähettää maailmalle signaalin, että Thaimaa tukee elävien organismien rekisteröintiä. Tämä johtaa bioteknologia- ja agrojättien invaasioon Thaimaahan.

"Kun yritykset saavat patentin maamme biologisiin varoihin, thaimaalaiset joutuvat maksamaan omien luonnonvarojensa käytöstä."

Ulkomaalaiset eivät pääse Thaimaan pelloille

Thaimaan pellot ovat tänä vuonna olleet ulkomaisen kiinnostuksen kohteena. Useat investoijat Lähi-Idästä ovat hakeneet Thaimaan hallitukselta lupaa vuokrata maata riisin ja muiden viljakasvien viljelyä varten. Peltojen nykyiset viljelijät tekisivät työtä uusille isännille.

Kesäkuussa Thaimaan hallitus päätti, etteivät ulkomaalaiset saa vuokrata maata maataloutta varten. Thaimaa haluaa pitää asemansa suurimpana riisinviejänä eikä halua levottomuuksia maaseudulle, missä pienviljelijöillä on jo nyt pulaa maasta.

Suuri osa viljelyalueista on nykyään suurten thaiyritysten ja kaupunkilaisten hallussa ja maattomat viljelijät usein vuokraavat peltoa riisinviljelyä varten.

Bangkok Post -lehden kolumnisti Sanitsuda Ekachai muistuttaa, että Thaimaan maatalouspolitiikka on aina suosinut riisiä vieviä ja viljelykemikaaleja myyviä yrityksiä viljelijöiden kustannuksella. "Entäs jos ulkomaalaiset suosisivatkin luomuviljelyä? Voiko se olla pahempaa kuin nykyinen tehoviljely?"