Uutinen

Thaimaan hallitus lehdistönvapauden kimpussa

Lehdistö ja sähköiset tiedotusvälineet ovat viime viikkoina joutuneet yllättävän rajun sensuurin piiriin Thaimaassa. Ulkomaisten lehtien numeroita on pistetty pannaan ja radio- ja TV-ohjelmia on pimennetty. Myös akateeminen vapaus on saanut tuntea viranomaisten käden.
Timo Kuronen
7.3.2002

Myös 1970-luvulla ja vielä vuonna 1992 lehdistöä ja muita joukkoviestintävälineitä sensuroitiin ja lakkautettiin Thaimaassa kansallisen turvallisuuden nimissä. Tuolloin maata hallitsivat sotilaat, jotka yrittivät tukahduttaa demokratialiikkeen. Nyt lehdistönvapauden kimpussa ovat maan demokraattisesti valitut maan johtajat, tai lähinnä yksi heistä, pääministeri Thaksin Shinawatra.

Jo ensimmäisen hallintovuotensa aikana Thaksin moitti lehdistöä hallituksen arvostelusta ja hyökkäsi kovin sanoin maan talouspolitiikasta eri mieltä olleiden yliopistotutkijoiden suuntaan. Asiaan puuttui jopa Thaimaan korkealle arvostettu kuningas, joka viime joulukuun syntymäpäiväpuheessaan arvosteli nimiä mainitsematta maan poliittista johtoa kritiikin siedon puutteesta ja huonosta käytöksestä. Kuningas jopa arvioi maan olevan kaksoisstandardeineen menossa kohti uutta kriisiä.

Tammikuun alussa hongkongilainen Far Eastern Economic Review (FEER) julkaisi pienen artikkelin Thaimaan pääministerin ja kuningashuoneen huonohkoista väleistä. Kun lehti ilmestyi, hallitus määräsi lehden myynti- ja jakelukieltoon sillä perusteella, että se loukkaa kuningasperhettä.

Helmikuun alkupuolella, jolloin FEER:n Bangkokin-kirjeenvaihtaja kirjoitti kriittisen analyysin Thaksinin ensimmäisestä hallitusvuodesta, alkoi sisäministeriön viranomaisten ripeä toiminta. FEER:n kahden Thaimaan-toimittajan työluvat peruttiin ja lehden päätoimittaja julistettiin ei-toivotuksi henkilöksi. Lehdeltä vaadittiin anteeksipyyntöä ja asia aiottiin viedä oikeuteen. Julkisuudessa viitattiin kuningashuonetta käsitelleeseen artikkeliin, vaikka epämääräiseksi lisäperusteeksi tuli Thaimaan turvallisuuden vaarantaminen. Yleinen näkemys on, että Thaksin näki koko julkaisun vaaraksi itselleen, sillä tammikuinen artikkeli ei ollut kriittinen kuningashuonetta kohtaan.

Helmikuun lopulla FEER lähetti anteeksipyynnön osoittaen sen Thaimaan kansalle, muttei hallitukselle eikä pääministerille. Julkisen kohun ja ulkomaisten lähetystöjen kannanottojen vuoksi syyte FEER:n toimittajia kohtaan päätettiin jättää nostamatta. Heti perään arvovaltainen The Economist-lehti, joka julkaisi oman 16-sivuisen Thaimaa-liitteensä, joutui vetämään lehden pois jakelusta Thaimaassa, sillä se sisälsi maan poliittisten ja talousongelmien kuvailun lisäksi myös arvailuja kuningashuoneen tulevaisuudesta. The Economist vastasi sensuuriin avaamalla artikkelin kaikille käyttäjille internet-sivuillaan.

Viime viikkoina Thaimaan viranomaiset ovat puuttuneet myös sähköiseen viestintään kovalla kädellä. Hallitusta kritisoivien ihmisten haastatteluohjelmia on pimennetty ja asemien toimintalupia on uhattu peruuttaa. Perinteisesti radio- ja TV-asemat ovat olleet hallituksen tai armeijan hallussa ja siten itsesensuroituja, mutta viime vuosina eetteriin on ilmaantunut itsenäisiä asemia, jotka ovat nyt joutuneet tehokontrollin kohteeksi. Thaimaan ensimmäisen yksityisen TV-yhtiö iTV:n ohjelmiston sisältö ja toimittajakunta vaihtuivat toissa vuonna, kun Thaksinin telekommunikaatioalan perheyhtiö hankki määräysvallan yhtiön osakkeista.

Itsenäisen mediayhtiö The Nationin omistama suosittu radioasema päätti vastikään lopettaa poliittisten ohjelmien lähettämisen kokonaan vastalauseeksi aseman lähetysten pimentämiselle. Yhtiö vakuuttaa kuitenkin jatkavansa journalistisen etiikan mukaista kriittistä raportointia valtakunnallisissa lehdissään. Myös osa maan muusta lehdistöstä vakuuttaa pysyvänsä poliittisesti lahjomattomana.

Yksi maan hallituksen uusista keinoista lopettaa sen politiikan arvostelu on perustaa uusi tiedotusviranomainen, joka pyrkii antamaan "oikeaa ja positiivista kuvaa Thaimaan hallituksen toimista". Toisaalla erikoispoliisin joukot ovat takavarikoineet mielipidemittauksia tekevän yksityisen yliopiston tutkimusmateriaalia. Hallitus ei halua, että sen suosion hiipumista kuvaavat tulokset päätyvät julkisuuteen.

Alueellisen Forum Asia –ihmisoikeusjärjestön mukaan tämä on ensimmäinen kerta kun demokraattisesti valittu hallitus Thaimaassa puuttuu akateemiseen vapauteen. Aiemmin sellaiseen ovat syyllistyneet vain sotilasdiktaattorit. Thaksinin otteita onkin alettu media- ja järjestöpiireissä verrata diktatuuriin.

Viimeisin kohu nousi julkisuuteen tulleista tiedoista, että pääministerin toimiston alaisuudessa toimiva laitonta rahanpesua tutkiva toimisto oli pyytänyt 17 pankkia lähettämään itselleen viiden mediayhtiön ja 14 lehtimiehen yksilöidyt tilitapahtumatiedot viimeisen vuoden ajalta. Listalla olleet lehdet ja toimittajat ovat olleet varsin kriittisiä hallituksen politiikkaa kohtaan. Lakiasiantuntijoiden mukaan toimisto on ylittänyt valtuutensa, sillä tutkinnan kohteitten tulisi olla todistettavasti sekaantuneita esim. huumekauppaan tai muuhun rikolliseen toimintaan.

Reilu vuosi sitten populistiset lupaukset auttoivat Thaksinin ja hänen Thai Rak Thai -puolueensa murskavoittoon parlamenttivaaleissa. Osa lupauksista on toteutettu, mutta maan talous ei ole elpynyt ja lupausten täyttäminen on lisännyt maan velkaantumista entisestään. Samaan aikaan, kun hallitus toivoo kansainvälisen kaupan ja investointien lisääntyvän, kriitikkojen mukaan sananvapautta ja demokratiaa rajoittava politiikka voi kääntyä itseään vastaan.

FEER:n tuorein numero viittaa tammikuiseen kansainvälisessä Institutional Investor –lehdessä olleeseen suureen Thaimaan mainokseen, jossa pääministeri Thaksin seisoi kädet levällään ja toivotti ulkomaalaiset vieraat tervetulleiksi sanoilla "Ole vieraani" ("Be My Guest") ja että "Thaimaan hallitus on yksi alueen vakaimmista". FEER muistuttaa, että Thaksinin teot eivät vastaa hänen sanojaan, vaan murentavat demokratian tukipilareita.

Jopa Maailman kauppajärjestön tuleva thaimaalainen pääjohtaja Supachai Panichpakhti neuvoi vastikään kotimaansa hallitusta, että sen tulisi voida sietää kritiikkiä eikä tuhota maan kansainvälistä mainetta jahtaamalla kotimaan toisinajattelijoita ja arvovaltaisia ulkomaisia talousjulkaisuja.