Uutinen

Thaimaa: valkosipuliterveiset WTO-seminaarille

Timo Kuronen
1.4.2001

Noin kaksisataa viljelijää osoitti mieltään Maailman kauppajärjestöä WTO:ta vastaan Thaimaan Chiang Maissa kaatamalla säkkikaupalla sipuleita, valkosipuleita, soijapapuja ja perunoita viime torstaina sen hotellin edustalle, missä WTO piti alueellista kokoustaan. Samaan aikaan opiskelijaryhmät kantoivat "World Trash Organization" -banderolleja.

Yhdeksästä viljelijäjärjestöstä koostuva Pohjois-Thaimaan viljelijöiden liitto vaati, että maatalous olisi pudotettava pois tulevista kauppaneuvotteluista, sillä yksittäisten maiden ruokaturvan tulisi olla maailmankaupan sopimuksista irrallinen asia. Lisäksi mielenosoittajat syyttivät WTO:ta ja Thaimaan viranomaisia kokouksen järjestämisestä yleisöltä salassa ja vaativat, ettei tilaisuutta käytettäisi uuden maailmankaupan neuvottelukierroksen mainostamiseen.

Paul Rolian WTO:n teknisen avun yksiköstä kertoi, ettei voi vastata viljelijöiden vaatimuksiin, mutta sanoi ottavansa ilolla vastaan ja välittävänsä eteenpäin protestoijien kirjelmän, jossa korostettiin epätasa-arvoisen kaupan vaikutuksia kehitysmaiden maanviljelijöiden asemaan.

Rolianin mukaan Thaimaan kauppaministeriön isännöimässä seminaarissa ei oltu puhuttu WTO:n uudesta neuvottelukierroksesta, vaan siellä oli koulutettu 20 aasialaisen jäsenmaan viranomaisia kauppa- ja ympäristöasioissa. WTO:n kauppa- ja ympäristökomitea on vuodesta 1998 lähtien järjestänyt 14 vastaavanlaista tilaisuutta eri puolilla maailmaa.

Koska WTO-kokousta ei juuri mainostettu etukäteen, mielenosoitukset jäivät pieniksi. International Centre for Trade and Sustainable Development, Heinrich Böll Foundation ja Chulalongkornin yliopiston Centre for Ecological Economics järjestivät lyhyellä varoitusajalla vaihtoehtoisen dialogitapahtuman, jonne kutsuttiin myös Thaimaan hallituksen edustajia.

Lähteet: Bangkok Post 30.3.2001 ja The Nation 30.3.2001