Uutinen

Thaimaa näytti vihreää valoa geenimuuntelulle

Thaimaan pääministeri valitsi kolmesta ehdotetusta vaihtoehdosta sen, missä hallitus tukee valvottua geenimuunneltujen kasvien viljelyä ja kauppaa.
Timo Kuronen
22.8.2004

BANGKOK -- Huhtikuussa 2001 Thaimaan hallitus kielsi geenimuunnelluilla kasveilla tehdyt kenttäkokeet viljelijöiden ja kansalaisjärjestöjen kovan lobbauksen vuoksi. Edellisenä vuonna kohua herättivät geenimuunnellun Bt-puuvillan viljelykset, missä Monsanton testiviljelmien siemeniä oli myyty maanviljelijöille parin koillisen maakunnan alueella.

Viime perjantaina kansallinen bioteknologiapolitiikan komitea piti historiansa ensimmäisen kokouksensa. Komitean puheenjohtaja, Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra ilmoitti, että hän on valinnut vaihtoehto kakkosen maan tiede- ja teknologiaviraston laatimasta kolmesta vaihtoehdosta.

Ensimmäinen vaihtoehto olisi pyrkinyt tekemään Thaimaasta eturintaman valtion geenimuunneltujen tuotteiden kaupassa. Toinen vaihtoehto lupasi tukea sekä geenimuunneltujen että perinteisten kasvien viljelyä ja tuoda maahan ja kaupata tieteellisesti harmittomiksi todennettuja gm-tuotteita. Kolmas vaihtoehto olisi ollut kieltää gm-kasvien kokeet, viljely ja myynti kokonaan.

Tällä hetkellä Monsanto tekee Thaimaassa laboratoriokokeita puuvillan lisäksi maissilla ja paikalliset tutkimuslaitokset hääräävät chilin, papaijan, tomaatin, riisin ja orkideoiden kanssa.

Hallituksen edustajat kertoivat, että valinta takaa sen, ettei Thaimaa putoa pois geeniteknologian kehityksen kelkasta. Kolmessa kuukaudessa aiotaan laatia geenikasvien kenttäkokeita ja myyntiä koskevat säädökset ja bioturvallisuuslaki olisi tarkoitus saada voimaan vuoden 2005 loppuun mennessä. Hallitus aikoo myös auttaa luomuviljelijöitä, jotteivät heidän peltonsa saastuisi gm-kasveista.

Vastustajat tyrmistyneitä

Biodiversiteettikysymyksiin erikoistuneen BioThai-järjestön Witoon Lianchamroon sanoi, että päätös on hyvin vaarallinen Thaimaan maataloussektorille. ”Gm-kasvit leviävät luontoon ja tuhoavat maamme luonnonvaraisen kasvillisuuden. Lisäksi maallemme asetetaan kaupparajoitteita maissa, joissa kuluttajat eivät hyväksy gm-tuotteita.”

FTA-Watch -järjestön Jacques-Chai Chomthongdin mukaan Thaimaan hallitus taipui jälleen kerran Yhdysvaltain painostukseen. ”Yhdysvaltain kauppaministeriön mukaan tekijänoikeuksien myöntäminen gm-kasveille on maan peruspolitiikkaa eikä siitä poiketa minkään valtion kanssa. Äskettäin Yhdysvaltain hallitus ilmoitti Thaimaalle ehdottamassaan vapaakauppasopimuksessa (FTA), että Thaimaan on tuettava tekijänoikeuksien käyttöä, myönnettävä gm-tuotteiden hyödyt ja sallittava niiden käyttö”, Jacques-Chai sanoi.

Mahidolin yliopiston toksikologian tohtori Kaew Kangsadarnamphain mukaan thaimaalaiset laboratoriot eivät kykene analysoimaan gm-tuotteiden turvallisuutta. ”Jotkut gm-valmisteet sisältävät myrkyllisiä sivutuotteita hyvin pieniä pitoisuuksina, mutta puutteellinen teknologiamme ei riitä paljastamaan niitä.”

Myös Thaimaan kuluttajaryhmien verkosto ja maan luomuviljelijät aikovat vastustaa hallituksen uutta gm-politiikkaa.

Ymmärrettävästi geenitutkijoiden ja yritysmaailmassa leirissä ollaan iloittu. Monsanton puhemies Khongthas Janchai kertoi yrityksen olevan hyvin onnellinen gm-politiikan suunnanmuutoksesta. Monsanto aikoo aloittaa avoimet kenttätestit Round-up Ready ja Bt-maisseilla. ”Uskomme, että gm-kasvit voivat esiintyä rinnakkain paikallisten lajien kanssa ilman haittavaikutuksia”, hän sanoi.