Uutinen

Thaimaa: Kyseenalaista ministerikierrätystä

Thaimaassa tehtiin lokakuun alussa suurin byrokratiaremontti vuosikymmeniin, kun maahan perustettiin kuusi uutta ministeriötä. Samalla pääministeri Thaksin Shinawatra vaihtoi ministereitä ja entisten ministereiden salkkuja paremmin omaan johtamistyyliinsä sopivaksi.
Timo Kuronen
14.10.2002

Omat ministeriöt perustettiin energia-asioille, sosiaaliturvalle ja sosiaaliselle kehitykselle, turismille ja urheilulle, luonnonvaroille ja ympäristölle, informaatioteknologialle sekä kulttuuriasioille. Maan virkamieskoneisto kattaa nyt 20 ministeriötä ja 162 niiden alaista osastoa.

Thaksinin hallinto on valmistellut ministeriöiden vallanjakoa jo vuoden. Samalla kun joidenkin ministeriöiden roolit tuntuvat selkeiltä (esim. energia), toisaalla vastustusta on löytynyt niin byrokratian sisältä kuin sen ulkopuoleltakin. Esimerkiksi Thaimaan metsähallituksessa RFD:ssa vastustettiin sen jakoa kahtia: talousmetsäosasto jäi maatalousministeriöön, kun suojelupuoli lähti uuteen luonnonvara- ja ympäristöministeriöön. Maan kansalaisyhteiskunta on huolissaan, kenen vastuulle viimeisteltävänä oleva yhteisömetsälainsäädäntö kuuluu.

Pääoppositiopuolue Demokraatit yrittivät tehdä virastouudistuksesta välikysymyksen maan parlamentissa, mutta puhemies torjui hankkeen. Thaksinin Thai Rak Thai -puolueelle on muodostunut ylivoimainen enemmistö parlamentissa sen jälkeen, kun kaksi keskikokoista puoluetta sulautui siihen alkuvuodesta. Nyt oppositiossa ja kansalaisjärjestöissä pelätään, että itsevaltaisesti esiintyvä Thaksin pyrkii heikentämään kansalaisten perusoikeuksia muuttamalla viisi vuotta vanhaa edistykselliseksi luonnehdittua maan perustuslakia.

Myös ministereiden vaihdos on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Vain muutama entisistä ministereistä pysyi vanhassa roolissaan Thaksinin kierrättäessä ja vaihtaessa heitä uusiin teemalla "uudet ideat, uudet toimet". Politiikantuntijoiden ja lehdistön mukaan vain osa uusista ministereistä on päteviä toimeensa, osa sai työnsä muilla ansioilla. Thaksin näyttikin tekevän hevoskauppoja eri maakuntien kummisetien kanssa jakamalla posteja Thai Rak Thaihin liittyneiden puolueiden edustajille. Kulttuuriministeriksi valittiin Thaksinin puolueen vähemmistölahkon johtajan liikemiesvaimo.

Telekommunikaatiobisneksellä Thaimaan rikkaimmaksi mieheksi noussut Thaksin Shinawatra nousi vajaat kaksi vuotta sitten pääministeriksi suurella äänivyöryllä luvattuaan puhdistaa korruptoituneen hallinnon, vähentää köyhyyttä ja nostaa maan talouden jaloilleen. Lupaukset eivät ole juurikaan toteutuneet. Sitä vastoin Thaksinin toimet osoittavat sen, että hän on pyrkinyt pönkittämään omaa valtaansa ostamalla pienpuolueita sekä nimittämällä omia sukulaisiaan ja ystäviään keskeisiin hallinto-, poliisi- ja sotilasvirkoihin.