Uutinen

Thaimaa: Karkotus vastoin pakolaisstatusta

Ihmisoikeusjärjestöt ovat tyrmistyneitä Thaimaan vetoomusoikeuden päätöksestä palauttaa kambodzhalainen toisinajattelija Sok Youen takaisin kotimaahansa.
Timo Kuronen
1.12.2003

Vuosi sitten Sok Youen valitti alemman oikeusasteen karkottamispäätöksestä. Hän vakuutti, että hänen henkensä on uhattuna, jos hänet palautetaan Kambodzhaan. YK:n pakolaisjärjestö UNHRC on myöntänyt Sok Youenille pakolaisstatuksen, ja Suomi on ollut valmis vastaanottamaan hänet perheensä luo, mutta tämä ei riittänyt thaituomarille.

Perustelussaan vetoomusoikeuden tuomari kertoi, että pakolaisstatus ei sido Thaimaata, sillä maa ei ole allekirjoittanut YK:n pakolaissopimusta.

Kambodzhan hallitus on vaatinut Sok Youenia palautettavaksi, sillä hänen on väitetty olleen vuonna 1998 pääministeri Hun Senin autosaattuetta vastaan tehdyn hyökkäyksen takana. Sok Youen kuului Sam Rainsyn oppositiopuolueen aktiiveihin Battambangin maakunnassa.

Sok Youen pidätettiin Thaimaassa vuonna 1999, ja aluksi hän kärsi puolen vuoden vankeusrangaistuksen laittomasta maahantulosta. Tuomion umpeuduttua hän on pysynyt vangittuna odottamassa karkottamispäätöstä. Hänen terveydentilansa on nykyään varsin heikko.

Puoluejohtaja Sam Rainsy kertoi uutistoimisto AP:lle pitävänsä karkottamista hyvin valitettavana. Hänen mukaansa Sok Youen tulee kotimaassaan kokemaan suurta epäoikeudenmukaisuutta. Sam Rainsy on aikonut vedota vielä Thaimaan kuninkaaseen päätöksen muuttamiseksi.

Kambodzhassa järjestettiin parlamenttivaalit viime heinäkuun lopulla, mutta maassa ei vieläkään ole uutta hallitusta. Hun Senin johtama Kansanpuolue ei pysty muodostamaan hallitusta yksin ja ehtona hallitusyhteistyölle sekä Sam Rainsyn puolue että Funcinpec-puolue ovat vaatineet myönnytyksiä itsevaltaiselta Hun Senilta.