Uutinen

Thaimaa: Hallitus kielsi geenikasvien viljelyn

Timo Kuronen
8.4.2001

Thaimaan tuore hallitus vastasi kuluttaja- ja ympäristöjärjestöjen vaatimuksiin tiukemmasta geenimuunneltujen organismien valvonnasta kieltämällä kasveilla suoritettavat kenttäkokeet ja geenikasvien kaupallisen viljelyn Thaimaassa sekä päättämällä perustaa bioturvallisuutta koskevaa uutta lakia suunnittelevan komitean, johon järjestöt kutsutaan mukaan.

Huhtikuun alussa tehty päätös tuli voittona BioThaille, Green Netille, Greenpeacelle, Assembly of the Poorille sekä kuluttajajärjestöille, jotka ovat vaatineet geenimuunneltujen organismien kieltämistä loppuvuodesta 1999 lähtien. Silloin paljastui, että ylikansallisen Monsanto-yhtiön koillisthaimaalaisilta koetiloilta oli viranomaisten tietämättä levinnyt geenimuunneltua Bt-puuvillaa kaupalliseen viljelyyn. Monsanto on tehnyt kenttäkokeita Thaimaassa myös maissilla.     

Monsanto ei ole vielä julkisesti kommentoinut kieltopäätöstä, mutta sen sijaan tiedeministeriön alainen kansallinen bio- ja geeniteknologian tutkimuskeskus Biotec ilmoitti, että uuden politiikan tulkintaan tarvitaan lisäaikaa, sillä asia on hyvin arkaluontoinen ja se voi vahingoittaa joidenkin liiketoimintaa. Järjestöt ovat aiemmin syyttäneet Bioteciä geeniteknologiayhtiöiden avoimesta tukemisesta.

Greenpeacen Jiragorn Gajaseni kertoi perjantaina, että hallituksen rohkean päätöksen johdosta Thaimaa välttää ympäristö- ja taloudelliset ongelmat, joihin monet geenimuunneltuja kasveja viljelevät maat ovat joutuneet. Thaimaan hallitusta vaadittiin kuitenkin kiireellisesti kontrolloimaan maahan saapuvia elintarvikkeita geenimuunneltujen tuotteiden leviämisen vuoksi.

"Thaimaa on ottanut ensimmäiset askeleensa kohti vapautta gm-tuotteista, mikä onkin tärkeää, jos aiomme puolustaa ympäristöämme, ruokaamme ja talouttamme. Geenimuunnellut tuotteet hiipivät kuitenkin yhä ruokaamme tuontitavaroiden kautta ilman, että kuluttajat tietävät siitä. Tarvitsemme kiireesti mm. lain geenituotteiden merkitsemisestä", Greenpeace julisti.

Green Net ja Greenpeace ovat ottaneet näytteitä kaupoissa myytävistä tuotteista ja lähettäneet niitä tutkittavaksi hongkongilaiseen laboratorioon. Alustavavien tietojen mukaan useissa viljatuotteissa, maitojauheessa, pikkupurtavissa ja lastenruuissa on löytynyt jäämiä geenimuunnelluista organismeista. Järjestöt aikovat julkaista listan kyseisistä tuotteista lähiaikoina.

Lähteet: Bangkok Post 7.4.2001 ja The Nation 7.4.2001