Uutinen

Thaimaa ehdottaa riisinviejien kartellia

Thaimaa haluaisi Mekong-maiden perustavan riisinviejien järjestön. Kartelli-idea sai tuoreeltaan varsin nuivan vastaanoton. Vaikka riisin vientihinta on korkea, viljelijät eivät juuri pääse rikastumaan.
Timo Kuronen
5.5.2008
TIMO KURONENtkuronen_kyntaja.jpg


Riisinviljelijä kyntää peltoa "rautapuhvelilla" Thaimaassa.

BANGKOK -- Thaimaan pääministeri Samak Sundaravej ehdotti vapunaattona, että Thaimaa ja sen naapurimaat Burma, Kambodzha, Laos ja Vietnam muodostaisivat riisinviejämaiden järjestön. Järjestö toimisi öljynviejämaiden Opecin tapaan kartellina, eli maat sopisivat keskenään riisin myyntihinnan. Thaimaa on maailman suurin ja Vietnam toiseksi suurin riisinviejä.

Samakin mukaan Mekong-maat ovat hyväksyneet idean. Vietnamin hallitus kuitenkin ilmoitti vapunpäivänä, ettei maa ole tehnyt päätöstä kartelliin liittymisestä. Burma, Kambodzha ja Laos puolestaan tuottavat nykyään riisiä vain omaan kulutukseensa, eikä sitä riitä vientiin.

Thaimaan ehdotus sai tuoreeltaan kritiikkiä Filippiineiltä, joka on yksi maailman suurimmista riisin tuojamaista. Maan senaatin enemmistön johtaja Francis Pangilinan sanoi, että riisinviejien kartelli lisäisi maailman nälkää ja köyhyyttä enemmän kuin lievittäisi sitä.

Filippiinien senaatin kauppakomitean puheenjohtaja Manuel Roxas taas vaati, että maan hallituksen tulee ottaa asia esille Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin kokouksessa. “Aseanin muiden jäsenmaiden tulisi saada kauppaetuisuuksia, jos osa jäsenistä perustaa riisikartellin", Roxas sanoi.

Myös Aasian kehityspankin ADB:n presidentti Haruhiko Kuroda ilmoitti, ettei pankki pidä Thaimaan kartelli-ideasta. Kurodan mukaan riisin hinta tulisi ratkaista maailmanmarkkinoilla.

Edes Thaimaan riisinviejäyritysten yhdistys ei lämpene pääministerin puheille. Yhdistyksen puheenjohtajan Chookiat Ophaswongsen mukaan riisin hintaa on mahdoton asettaa kiinteäksi, koska sadot vaihtelevat. Lisäksi riisiä ei voida säilyttää pitkään öljyn tapaan.

“Alueellinen yhteistyö pitäisi suunnata pikemminkin tuottavuuden ja logistisen verkoston parantamiseen", Chookiat arvioi.

Suurimmat voitot riisimyllyille

Vietnam on päättänyt jatkaa uusien riisinvientisopimusten kieltoa ainakin kesäkuuhun asti, sillä maa odottaa riisinhinnan kohoavan entisestään.

Thaimaan vientimäärä kasvoi tammi-huhtikuussa 4,1 miljoonaan tonniin. Vuonna 2007 vientiä kertyi yhteensä 9,5 miljoonaa tonnia. Tonnista valkoista riisiä saa nyt vientikaupassa tuhat Yhdysvaltain dollaria, kun se vielä tammikussa oli 512 dollarin arvoista.

Korkeat hinnat eivät ole vielä nostaneet Thaimaan riisinviljelijöitä köyhyydestä. Viime vuoden sato on jo myyty välittäjille vanhaan hintaan. Vain ne, jotka ovat juuri nyt korjaamassa toista satoa, saavat riisistä korkeamman hinnan.

Thaimaan maatalousviranomaiset ovat laskeneet, että hinnannoususta hyötyvät eniten riisimyllyt. Niiden tulot lisääntynevät tänä vuonna 60-70 prosenttia, kun taas vientiyritykset ja viljelijät lisäävät tulojaan 20-30 prosenttia.

Viljelykustannukset nousevat

Riisin viljelykustannukset ovat nousseet tänä vuonna noin 40 prosenttia. Yksi suurimmista syistä on se, että keinolannotteiden hinnat ovat kaksinkertaistuneet viime vuoden aikana korkean öljyn hinnan vuoksi. Thaimaa tuo peräti 98 prosenttia keinolannotteista tai niiden raaka-aineista ulkomailta. Viljelykustannuksia nostavat myös muiden viljelykemikaalien, siemenien ja riisipeltojen vuokratason nousu.

Thaimaan maanviljelijöiden liiton mukaan riisin viljelykustannukset ovat nyt 5700 bahtia eli 116 euroa yhtä raita kohti, kun viime vuoden lopulla viljelijät selvisivät runsaalla 80 eurolla. Yksi rai vastaa 1/6 hehtaaria ja siltä saadaan riisiä saadaan noin 700 kiloa. Riisimyllyt maksavat viljelijälle määrästä vajaat 190 euroa.

“Nykyiset hinnat ovat juuri tarpeeksi siihen, että viljelijät saavat maksettua vanhoja velkojaan takaisin. Jotkut ehkä saavat hankittua takaisin maitaan, jotka he ovat aiemmin joutuneet myymään pois. Viljelijät eivät rikastu, mutta velkakierteestä poispääsy olisi hieno asia", kommentoi liiton puheenjohtaja Prasit Boonchuey.

Noin 70 prosenttia Thaimaan riisinviljelijöistä ei omista peltojaan, vaan vuokraa niitä joko vuodeksi tai yhdeksi satokaudeksi kerrallaan. Suurin osa viljelijöistä kasvattaa vain yhden sadon vuodessa. Loppuvuoden pääsadon odotetaan tänä vuonna olevan 20 miljoonaa tonnia, kun keinokastelluilta pelloilta korjattava toinen sato on nelisen miljoonaa tonnia.

Lisää tietoa aiheesta