Uutinen

Thaijärjestöt vaativat poliittisten oikeuksien palauttamista

Thaimaan viimeviikkoinen sotilasvallankaappaus on saanut kansalaisten hyväksynnän, mutta järjestöt vaativat perustuslain ja kansalaisoikeuksien nopeaa palauttamista.
Timo Kuronen
25.9.2006
Thaimaan vallankaappaus (Kuva: Timo Kuronen) Thaisotilas vartioi demokratiamuistomerkkiä. (Kuva: Timo Kuronen)

BANGKOK -- Suuri enemmistö Thaimaan asukkaista näyttää hyväksyneen syyskuun 19. päivän sotilasvallankaappauksen, jossa pääministeri Thaksin Shinawatran hallitus syrjäytettiin. Erään puhelinkyselyn mukaan jopa 83 prosenttia vastaajista tuki armeijan väliintuloa ja kolme neljästä uskoi poliittisen tilanteen parantuvan.

"Thaimaan järjestökentässäkin on oltu helpottuneita siitä, että itsevaltainen Thaksin on lopultakin ulkona politiikasta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tuemme armeijaa. Mutta koska kaappaus on tosiasia, meidän täytyy painostaa vallanpitäjiä uudistuksiin", kertoi Rosana Tositrakul thaijärjestöjen tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Noin 300 järjestön koalitio julkaisi yhteisen kannanottonsa ja vaatimuksensa sotilasjohdolle ja tulevalle väliaikaishallitukselle. Mukana olivat kehitys-, ihmisoikeus-, kuluttaja- ja hiv/aids-järjestöjen katto-organisaatiot sekä vapaakauppasopimuksia ja korruptiota vastustavat järjestöverkostot.

Union for Civil Liberty -järjestön pääsihteeri Pairoj Pholphet sanoi, että vallankaappaajien asettaman neuvoston on poistettava poliittisia kokoontumisia koskeva kielto välittömästi. "Kielto on vastoin demokratian periaatteita ja uhka kansalaisten tiedonsaannille. Kansalaisilla tulee olla myös mahdollisuus kokoontua ehdottamaan muutoksia uuteen perustuslakiin."

Useat kansalaisjärjestötilaisuudet on jouduttu perumaan kokoontumisrajoitusten vuoksi. Myös mielenosoitukset on kielletty. Muutaman kymmenen aktivistin joukko osoitti kuitenkin mieltään armeijaa vastaan viime perjantaina - eikä ketään pidätetty.

"Emme luota teknokraatteihin"

Thaimaalaiset kansalaisjärjestöt vaativat, että entinen, vuodelta 1997 oleva perustuslaki on palautettava toistaiseksi, ennen kuin uusi perustuslaki on saatu laadittua.

Working Group on Justice for Peace -ryhmän koordinaattorin Pornpen Khongkachonkietin mukaan asevoimat voivat nyt pidättää ihmisiä ilman oikeudenkäyntiä. Hän on huolissaan erityisesti vähemmistöjen, kuten Etelä-Thaimaan muslimien tilanteesta.

FTA Watchin Vitoon Lienchamroon sanoi vaarana olevan, että väliaikaiseen perustuslakiin sisällytetään vapaakauppasopimuksia tukevaa tekstiä. "Pelkäämme, että Yhdysvallat ja Japani lobbaavat lain laatijoita. Kuitenkin selvitysten mukaan 60 prosenttia kansalaisista ei hyväksynyt Thaksinin vapaakauppapolitiikkaa."

Järjestöt eivät halua maan johtoon teknokraatteja sotilaiden tai liikemiesten sijaan. Niiden mukaan talouskysymykset eivät saa nousta tärkeimmäksi maan ongelmien ratkaisussa. Bangkokilaisten keskuudessa tehty kysely osoitti 97 prosentin vastaajista haluavan rehellisen pääministerin.

Korruption vastaisen verkoston johtaja Rosana Tositrakulin mukaan sotilasjohdon on otettava Thaksinin hallinnon korruptioepäilyjen tutkinta ja korruption vastainen taistelu tosissaan. "Raha ja korruptio houkuttaa aina valtaapitäviä. Aiomme jatkaa vahtikoirana olemista, kuka tahansa vallassa onkin".

"Demokratia eteni maassamme 15 vuoden aikana, eikä tätä kehitysta saa nyt pysäyttää. Investoimme paljon päästäksemme eroon perustuslain kaapanneesta Thaksinista, ja ehkä tämä on alku paremmalle tulevaisuudelle. Tärkeintä on kuitenkin taata ihmisten osallistuminen poliittiseen päätöksentekoon", Rosana tiivisti kansalaisyhteiskunnan kannan vallankaappaukseen.